S&P snizio kreditni rejting Turske na nivo ispod investicionog statusa

Dodajte komentar

Američka bonitetna agencija S&P snizila je kreditni rejting Turske sa “BB+” na “BB”, što je dva nivoa ispod investicionog statusa.

Poslije pokušaja puča u Republici Turskoj od 15. jula, vjerujemo da je polarizacija turskog političkog okruženja dodatno potkopala institucionalne mehanizme kontrole. Osim toga, očekujemo period povišene neizvjesnosti koja bi mogla da ograniči priliv kapitala u Tursku, koja se uveliko oslanja na spoljno finansiranje“, navodi se u saopštenju S&P-a.

Osim obaranja kreditnog rejtinga za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti, S&P je izmijenio i izglede rejtinga Turske sa “stabilnih” na “negativne”.

Negativni izgledi odražavaju naš stav da bi ekonomska, fiskalna i dužnička situacija u Turskoj mogla da se pogorša više nego što očekujemo, ukoliko politička neizvjesnost doprinese dodatnom slabljenju investicionog okruženja“, dodaje se u saopštenju američke agencije.

S&P je, takođe, procijenio da će Turska morati da reprogramira nešto manje od polovine svog ukupnog spoljnog duga – koji se procjenjuje na oko 170 milijardi dolara – u narednih 12 mjeseci.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *