Snouden pravi dodatak koji sprječava hakovanje telefona

Dodajte komentar

Uzbunjivač Edvard Snouden i njegove kolege hakeri dizajnirali su hardver za mobilne telefone koji bi upozoravali korisnike ukoliko ih neko prati.

Kućište za bateriju telefona ili “endžin za introspekciju” dizajniran je za iPhone 6, a njegova uloga je da prati električne signale koji se šalju njegovim unutrašnjim antenama.

Snouden i Endrju Huang, haker hardvera, predstavili su dizajn pred publikom Med Laboratorije Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

Kućište baterije ima mali ekran i sićušne žice koje povezuju kontakte za SIM karticu sa tačkama za testiranje u štampanoj ploči telefona.

Žice tu očitavaju električne signale koje su detektovale dvije antene telefona . Kućište baterije zatim upozorava korisnika porukom ili zvučnim alarmom ukoliko je detektovano nešto što nije uobičajeno.

foto

Svrha uređaja je da vlasniku omogući da provjeri da li radio telefona prenosi informacije hakerima, državi ili nekim drugim uljezima.

Jedan dobar novinar na pravom mjestu i u pravo vrijeme može promijeniti istoriju”, rekao je Snouden putem video strima okupljenima u Media Laboratoriji.

“To ih čini metom”.

Snouden je rekao da je ovaj dodatak pouzdaniji od “airplane mode” koji može biti hakovan.

Naš pristup je sljedeći: savjetnici na državnom nivou su moćni. Pretpostavimo da je telefon kompromitovan”, izjavio je Endrju Huang.

Hardver je još u fazi nacrta, ali je plan da već sljedeće godine bude napravljen prototip.

Snouden i Huang zatim žele da ponude uređaj novinarima i novinskim kućama.

Možda mislite da su antene vašeg telefona isključene i da nikom ne odajete svoju lokaciju, ali ste zapravo u riziku”, rekao je Huang, dodajući da i isključen telefon može da se hakuje i da ne pomaže ni njegovo stavljanje u Faradejevu vreću, dizajniranu da blokira sve radio signale koji mogu dovesti do curenja informacija.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *