Amerika traži restrukturiranje grčkog duga

Dodajte komentar

Restrukturiranje duga Grčke je važno kako bi se osiguralo da ta zemlja ostane temelj stabilnosti u mediteranskom regionu posle neuspjelog pokušaja vojnog puča u susjednoj Turskoj, izjavio je američki ministar finansija Džek Lu za britanski list Fajnenšel tajms.

Nadam se da će nedavni regionalni nemiri promijeniti atmosferu u razgovorima o ublažavanju tereta duga, zato što je to samo po sebi prava stvar, i u vremenu kada se Grčka nalazi u poziciji od geostrateškog značaja, ovo je dobar trenutak za jačanje njene fiskalne budućnosti“, naveo je Lu, a prenosi britanska agencija Rojters.

Lu se tokom zvanične posjete Atini, sastao sa grčkim ministrom finansija Euklidom Cakalotosom i premijerom Aleksisom Ciprasom.

Morate popraviti temelje da biste imali jaku Grčku“, kazao je Lu za FT, ukazujući istovremeno na potrebu da Atina postane proaktivnija u implementaciji reformi.

Ublažavanje ciljeva u pogledu budžetskog suficita Grčke je jedan od nekoliko različitih načina na koji bi zvanična Atina mogla ostvari održivost duga, izjavio je Lu, ne želeći međutim da precizira koji bi to alternativni ciljani nivo bio.

Na pitanje novinara u Atini kako je grčki dug moguće učiniti održivijim i ispuniti očekivanja evropskih lidera i Međunarodnog monetarnog fonda, Lu je rekao: “To možete uraditi na mnoštvo različitih načina“, prenosi agencija Rojters.

Članice eurozone zahtijevaju da zvanična Atina dostigne primarni budžetski suficit od 3,5 odsto BDP-a u 2018. godini, što je, prema ocjenama MMF-a, izuzetno visok cilj koji ne može biti ostvaren.

Lu je, takođe, pohvalio napredak Grčke u reformisanju ekonomije, ali je apelovao na nastavak implementacije neophodnih mera dogovorenih u sklopu međunarodnog paketa pomoći Atini.

Dodatni napredak na planu reformi je, kako kaže, važan, kako bi evropski kreditori mogli da počnu pregovore sa MMF-om o vremenskom periodu i detaljima ublažavanja tereta duga.

Vraćanje grčkog duga na održivi put je od ključnog značaja za dugoročno ekonomsko zdravlje Atine i pozivam sve strane na fleksibilnost kako bi ove jeseni došlo do uspješnog zaključenja pregovora“, rekao je Lu.

Zvanična Atina i njeni partneri iz eurozone koji finansiraju treći grčki paket pomoći nastoje da postignu dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom o dodatnom ublažavanju tereta duga Atine.

MMF tek treba da uzme učešća u trećem paketu pomoći, u vrijednosti od 86 milijardi eura, budući da insistira na značajnom ublažavanju duga Atine kako bi se on učinio održivijim.

Newsweek

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *