Operativna dobit Volkswagena iznad očekivanja

Dodajte komentar
Njemački proizvođač vozila Volkswagen (VW) izvijestio je u srijedu o boljoj od očekivanja operativnoj dobiti u prvoj polovini godine od 7,5 milijardi eura uslijed rezanja troškova i rasta prodaje u Evropi, ali je najavio i dodatna izdvajanja u visini od 2,2 milijarde eura vezano uz skandal s emisijama štetnih gasova.

Taj najveći evropski proizvođač automobila objavio je uoči objave službenih finansijskih izvještaja 28. jula, da mu je operativna dobit u prvih šest mjeseci porasla za 7 posto, na 7,5 milijardi eura ako se isključe jednokratne stavke.

Cijene dionica Volkswagena porasle su na Frankfurtskoj berzi 5,1 posto, na 122,35 eura.

Ako se uključe jednokratne stavke, operativna dobit VW-a pala je za 22 posto, na 5,3 milijarde eura.

VW je priznao u septembru da je instalirao nezakonit softver koji deaktivira kontrolu zagađenja na više od 11 miliona dizelskih vozila u svijetu, što je izazvalo najveću poslovnu krizu u njegovoj istoriji. Kompanije je već izdvojila 16,2 milijardi eura za tehničke popravke na automobilima, otkup vozila i pravne troškove.

VW je istaknuo je njegovu zaradu poduprlo bolje stanje na evropskom tržištu automobila i povratak narudžbi službenih vozila iz kompanija. Kompanija je saopštila kako u 2016. i dalje očekuje pad prihoda od prodaje za čak 5 posto u odnosu na 2015. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *