I opozicija pravi predlog za A2A

Dodajte komentar

Konačan predlog opozicije o dopuni ugovora države sa A2A biće poznat najkasnije u petak veče ili subotu, nakon novog sastanka. Članovi Vlade iz opozicionih stranaka juče su sa čelnicima Demosa, SDP-a i Građanskog pokreta URA skoro četiri sata razgovarali o ponuđenim opcijama za dopunu predloženog ugovora države sa italijanskom kompanijom A2A.

Sastanak je prekinut, a potpredsjednik Vlade Milorad Vujović kazao je Vijestima da će konačan predlog opozicije u vezi sa dopunom ugovora biti poznat najkasnije u petak veče ili subotu, nakon novog sastanka.

Zadužen sam da u najkraćem roku obezbijedim dodatnu dokumentaciju koja će pomoći formulisanju predloga opozicije za dopunu Predloga ugovora sa A2A, kako bi bolje zaštitili državni interes, objasnio je Vujović.

Opoziciona trojka, kako Vijesti nezvanično saznaju, razmišlja da konačan predlog definiše tako što će ga kompilirati sa pojedinim predlozima koje je nakon posljednjih razgovora formulisao potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

Lazović je formulisao tri opcije izmjene odrdbi predloga ugovora sa Italijanima, koji definišu put opciju i pravo preče kupovine države. Prema prvoj opciji A2A ima ima pravo, ali ne i obavezu da Vladi proda svoj udio od 41,7 odsto akcija EPCG za 250 miliona eura, u sedam godišnjih rata. Put opcija važi do kraja marta naredne godine.

Druga predložena opcija podrazumijeva pravo kupovine države i da se A2A nametne obaveza da svoje akcije u EPCG proda trećem licu isključivo uz saglasnost države. Treća opcija predviđa da A2A ima pravo na aktiviranje put opcije do 31. marta 2017, a ukoliko se to ne dogodi A2A će imati obavezu da, kada država zatraži, proda akcije u EPCG državi po tržišnoj cijeni (call opcija). A2A u ovom slučaju ne bi imala pravo da proda akcije trećem licu. Iz opozicije su prošle sedmice upozorili da su spremni da izađu iz Vlade ako se ne zaštiti interes države u novom ugovoru sa A2A.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *