ECB zadržao kamatne stope na postojećim nivoima

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) na redovnoj je sjednici u četvrtak zadržala kamatne stope u eurozoni na postojećim nivoima, kao i smjernice za buduća kretanja, u skladu s očekivanjima tržišta.

ECB je zadržao kamatnu stopu na depozite banaka na nivou od minus 0,4 posto i ključnu kamatnu stopu za refinansiranje od nula posto na rekordno niskim nivoima, a sve to s ciljem da kompanijama smanji troškove zaduživanja i primora banke da novac umjesto držanja kod centralne banke preusmjere u veće kreditne plasmane.
Nadalje, zadržane su i bančine smjernice da će kamatne stope ostati na sadašnjim ili nižim nivoima kroz duže razdoblje te znatno duže od trajanja programa kupovina imovine.

Što se tiče takvih kupovina, iz ECB-a su ponovili da će 80 milijardi eura vrijedan program mjesečnih kupovina biti na snazi do kraja septembra 2017. godine, a po potrebi i duže, odnosno dok ne bude vidljivo da stopa inflacije ide u smjeru zacrtanog nivoa. U ECB-u ciljaju godišnju stopu inflacije u visini nešto ispod dva posto, podsjeća Reuters.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *