CBCG objavila mišljenje na Predlog zakona o konverziji CHF kredita

1 komentar

Centralna banka Crne Gore je na svom web sajtu objavila mišljenje na predlog Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima.

Nakon što je Skupština Crne Gore  juče razmatrala predlog zakona koji je dostavila opozicija, guverner CBCG Milojica Dakić je poslanicima rekao da ni novi predlog neće biti lako primjenjiv ukoliko se ne preciziraju neke stavke.

Istog dana je stigla i vijest da je Vrhovni sud ocijenio da Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure treba da se primjenjuje i na kredite koje je Hypo Alpe Adria banka (Addiko banka) prenijela na faktoring kompaniju Heta.

Sve je ovo uticalo da CBCG konačno predstavi javnim i svoje mišljenje o spornom zakonu.

Mišljenjem su predloženi amandmani kojima se nastoji precizno urediti tretman potraživanja ustupljenih trećim licima (HETA Asset Resolution, ex Hypo Development)  i kredita koji su otplaćeni u redovnom postupku ili postupku prinudne naplate.

Mišljenjem je takođe navedeno da će se eventualnim usvajanjem novog predloga zakona pojačati svi negativni efekti na koje je Centralna banka već više puta ukazivala, dok će takođe Zakon imati i dodatni uticaj na finansijsku poziciju banke koja je odobravala te kredite (Addiko bank, ex Hypo).

Tekst mišljenjamožete pogledati OVDJE.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Konacno znamo sta je znacila ona floskula “neprimjenjivosti” ovih prethodnih godinu dana – institucija trzista je stala otvoreno na jednu stranu i otvoreno prekrsila clan Ustava koji voli da koristi kao barikadu da se ne bavi svojim poslom.
    Nista neocekivano i neobicno, ali bar se zna konacno da jesu svjesno ponistili petnaest godina kvalitetnog nasljedstva i sami sebe uveli u rizike sistema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *