Srebro od početka godine uzletjelo 47%

Dodajte komentar

Cijena srebra na finansijskim tržištima porasla je za 47 posto od kraja prošle godine, iako većina analitičara nije očekivala takav razvoj događaja.

Upravo je cijena tog plemenitog metala bila jedna od tema o kojoj se najviše raspravljalo tijekom pripreme godišnjih predviđanja Saxo banke ‘Outrageous Predictions’ još u decembru 2015. godine, a rukovodilac za robna tržišta Ole Hansen iz Saxo banke ustvrdio je tada da će cijena srebra porasti za 33 posto. ‘Outrageous Predictions’ su predviđanja za malo vjerovatan razvoj trendova, no baš zato mogu imati ozbiljne posljedice na tržište kapitala.

Hansenovo predviđanje temeljilo se na političkim odlukama za smanjenje emisije ugljen dioksida, podržavanjem obnovljivih izvora energije. S obzirom na primjenu srebra u solarnim ćelijama, logično je da bi taj trend uticao na povećanu industrijsku potražnju za tim metalom. Drugi razlog je bilo očekivano Fedovo podizanje kamatne stope.

– Oporavak zlata je srebru mogao dati još veći podsticaj s obzirom na poboljšane fundamente smanjene proizvodnje i snažne potražnje. Naime, u novembru i decembru prošle godine imali smo optimistična očekivanja za zlato s obzirom da se zlato uvelike rasprodalo uoči prvog očekivanog podizanja američke kamatne stope. Do sada smo vidjeli da je uprkos drugačijem mišljenju mnogih, zlato imalo tendenciju oporavka godinu dana nakon prvog podizanja kamatne stope. Sve to je pozitivno uticalo na cijenu srebra – kaže Hansen.

Međutim, pravi razlozi oporavka cijene srebra leže u globalnoj neizvjesnosti, što se vidjelo već u januaru na robnim tržištima.

– Nismo predvidjeli paniku koja se dogodila u januaru kad je cijena nafte doživjela kolaps, na berzama je vladala rasprodaja, a Kina je nastavila sa slabljenjem valute. U početku su ta zbivanja podržavala zlato s ‘hedge’ fondovima koji su iz rekordno kratkih zauzimali popriličan broj dugih pozicija. Kvantitativno popuštanje evropskih i japanskih banaka doprinijelo je smanjivanju prinosa na obveznice, a to je ujedno i glavni razlog zašto su plemenite kovine nastavile s oporavkom uoči izglasavanja Brexita. U sladu s tim, i cijena srebra porasla je iznad iznosa kojeg smo predvidjeli u našim takozvanim nevjerovatnim predviđanjima za 2016. godinu – pojašnjava Hansen.

Takav dobar razvoj događaja za srebro leži u potrazi za relativnim vrijednostima, s obzirom da su ulagači prateći početni opravak zlata počeli da traže relativnu vrijednost u ostalim kovinama, a naposljetku su to pronašli u srebru kojim se za razliku od zlata u martu trgovalo po najjeftinijim cijenama još od početka finansijske krize 2008. godine, zaključuju iz Saxo banke.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *