Nintendo pretekao Soni po tržišnoj vrijednosti

Dodajte komentar

Japanski proizvođač video igrica Nintendo je pretekao kompaniju Soni po tržišnoj kapitalizaciji, pošto je vrijednost njegovih akcija više nego duplirana nakon lansiranja popularne igrice Pokemon Go.

Akcije Nintenda su juče porasle za više od 14 odsto, na 31.770 jena (300 dolara), što je za 120 odsto više u odnosu na njihovu vrijednost sa zatvaranja berze 6. jula, prenosi agencija Frans pres. Time je tržišna kapitalizacija Nintenda dostigla 4.500 milijardi jena (42,5 milijardi dolara), zahvaljujući čemu je pretekao vrijednost Sonija za 400 milijardi jena.

Od lansiranja igrice Pokemon Go prije dvije nedjelje, ona je stekla nevjerovatnu popularnost među korisnicima u svijetu. Nova igra podrazumijeva korišćenje GPS mapiranja i kameru na mobilnim telefonima i tabletima pomoću kojih se na različitim stvarnim lokacijama traže virtuelni Pokemon likovi, od kojih je najpopularniji “umiljati žuti Pikaču”.

Inače, Pokemon Go je baziran na japanskoj franšizi iz 1990, a njeni tvorci su Pokemon kompanija International, Niantik Inc i Nintendo Co Ltd.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *