Goldman Sachs: Dobit skočila gotovo 80 posto

Dodajte komentar
Američka bankarska grupa Goldman Sachs u proteklom je tromjesečju zabilježila oštar skok dobiti zahvaljujući većim prihodima od trgovanja obveznicama i nižim troškovima poslovanja, izviijestili su iz banke.

Neto dobit Goldmana Sachsa pripisiva dioničarima u drugom je tromjesečju 2016. godine poskočila za 78 posto u poređenju s istim razdobljem godine ranije, dosegnuvši 1,63 milijarde dolara, odnosno 3,72 dolara po dionici, pokazuje izvještaj banke.

Prihodi od trgovanja hartijama od vrijednosti s fiksnim prinosom, robama i valutama porasli su za 20 posto, na 1,93 milijarde dolara. Ukupni prihodi od trgovanja uvećani su za dva posto, na 3,68 milijardi dolara.

Prihodi od trgovanja hartijama d vrijednosti s fiksnim prinosom u JP Morgan & Chaseu skočili su 35 posto, u Citigroupu 14 posto a u Bank of Americi za 22 posto, podsjeća Reuters.

Ukupni operativni troškovi u Goldmanu Sachsu u drugom su kvartalu na godišnjem nivou smanjeni za 25,5 posto, na 5,47 milijardi dolara.

Ta investiciona banka, poput ostalih kompanija na Wall Streetu, fokusirana je na smanjenje troškova uslijed pojačanih zabrinutosti zbog usporavanja rasta u Kini i na ostalim značajnjim tržištima, zbog čega se obeshrabruju sklapanja poslova itrgovanje.

Goldmanovi prihodi od investicionog bankarstva, koji uključuju prihode od savjetovanja kod dogovaranja poslova i od usluga posredovanja između izdavača obveznica i dionica i javnosti, smanjeni su 11 posto, na 1,79 milijardi dolara.

Naknade od globalnog investicionog bankarstva u toj su industriji u prvoj polovini godine smanjene za gotovo četvrtinu zbog nestabilnosti koja je pogodila tržišta kapitala i sklapanje sporazuma, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *