Yahoo: Prihodi pali, gubitak 440 mil. dolara

Dodajte komentar

Internetska kompanija Yahoo poslovala je u proteklom tromjesečju s gubitkom od oko 440 miliona dolara, dok su prihodi tvrtke pali, stoji u posljednjem finansijskom izvještaju te kompanije prije prodaje njezine osnovne djelatnosti.

Iako je ukpuni prihod porastao na 1,31 milijardu dolara, s 1,24 milijarde dolara u godini prije, to poboljšanje rezultat je promjena u načinu računanja troška ostvarenog prometa. Nakon odbitka naknada isplaćenih partnerskim internetskim stranicama za promet, prihod je pao na 841,2 miliona dolara, s 1,04 milijarde dolara u drugom lanjskom tromjesečju.

Yahoo je takođe najavio otpis vrijednosti društvene mreže Tumblr u iznosu od 482 miliona dolara koju je kupio 2013. za 1,1 milijarde dolara.

Izvještaj o zaradi pokazalo je dalje klizanje poslovanja Yahooa tokom dugotrajnog procesa prodaje. Nakon otpisa Tumblra, kompanija je zabilježila neto gubitak od 439,9 miliona dolara, u poredjenju s gubitkom od 21,6 miliona dolara godinu prije.

Yahoo se nalazi u procesu prodaje svojih poslova vezanih za pretraživanje i oglašavanje, a očekuje se da će ove sedmice odabrati kupca. Kompanija e objavila da je uprava posstigla “veliki napredak po pitanju strateških alternativa”, ali nije komentarisala dalji proces.

Kompanije Verizon Communications i AT&T kaza za kupovinu yakmiciti za kupovinu osnovne djelatnosti Yahooa, kao i privatna equity firma TPG Capital s konzorcijem na čelu s Dan Gilbertom, osnivačem tvrtke Quicken Loans, te milijarderom Warrenom Buffettom.

Yahoo takođe posjeduje velike udjele u kineskom e-trgovcu Alibaba i Yahoo Japan, koji vrijede daleko više od internetskog poslovanja kompanije.

Uz procjenu da Tumblr u ovom trenutku vrijedi “ništa”, Ross Gerber, suosnivač i direktor Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management, rekao je da će potencijalni kupci vjerovatno ponuditi niže od onoga što traži Yahoo.

“Ne mogu zamisliti zašto proces prodaja traje tako dugo, jedino što mi pada na pamet je da je osnovno poslovanje precijenjeno. Ovaj izvješćtaj ne odaje dojam da bi trebalo podići cijenu za kupovinu”, rekao je Gerber.

Cijena dionice Yahooa porasla je u ponedjeljak za 0,6 posto, na 37,95 dolara, čime je tržišna vrijednost kompanije dosegnula 35,8 milijardi dolara. Veliki dio tog iznosa odnosi se na vrijednost udjela Yahooa u kineskom internetskom divu Alibaba.

Budućnost Yahooa upitna je već nekoliko godina, a izvršna direktorica Marissa Mayer nije puno učinila kako bi vratila kompaniju na put dobiti.

Njezin plan da izdvoji udio u Alibabi u posebnu kompaniju propao je prošle godine, kada je odlučeno da će Yahoo prodati poslovanja vezanog za pretraživanje i oglašavanje.

Kako bi smanjio troškove poslovanja, u februaru je Yahoo smanjio broj radnih mjesta u svijetu za 15 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *