Kinezi kupili Operu za 600 miliona dolara

Dodajte komentar

Kineski konzorcijum, predvođen investicionim fondom Golden Brik Silk Road, kupio je danas norveški internet pretraživač Operu za sumu od 543 miliona eura (600 miliona dolara), nakon što je javna ponuda akcija kompanije Opera propala.

Kineski konzorcijum će preuzeti verzije internet pretraživača za desktop računare i mobilne uređaje, plus aplikacije za zaštitu privatnosti i udio u zajedničkom kineskom preduzeću, ali ne i ogranke za televiziju, medije i igrice, navodi se u saopštenju Opera softvera dostavljenom berzi u Oslu, a prenosi agencija Frans pres.

Transakcija je objavljena istovremeno sa neuspiešnim okončanjem javne ponude 1,2 milijarde dolara vrijednih akcija Opere.

Kineski konzorcijum, koji takođe čine fond „Yonglian“ i kompanije „Beijing Kunlun Teć“ i „Qihoo 360 Technology“, morao je da sredinom aprila poboljša ponudu, pošto nije dobio neophodnih 90 odsto podrške.

Iz kompanije „Opera“ poručuju da imaju 60 miliona korisnika na desktop računarima i skoro 120 miliona mjesečnih korisnika na uređajima koji koriste android operativni sistem. Nezavisne novine

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *