Detalji ugovora Vlade sa A2A

Dodajte komentar
Detalji ugovora Vlade sa A2A više nijesu tajna. Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović danas je donio Rješenje o ukidanju tajnosti podatka na materijal “Informacija o rezultatima pregovora između Države Crne Gore i A2A S.p.A sa Predlogom akcionarskog ugovora“.

Novi ugovor donosi nekoliko stavki. Crna Gora i Italija su se odrekle arbitraže, EPCG je garant, a A2A ima opciju izlaska, odnosno da, ukoliko ne podrži projekat gradnje drugog bloka, izađe iz kompanije. U tom slučaju država preuzima akcije A2A. Konačnu riječ ima Skupština.

U Informaciji se navodi da je Vlada spremna za nastavak saradnje pod uslovom nesmetanih aktivnosti i podrške A2A na realizaciji ključnih investicija, a naročito projekta izgradnje Bloka 2 TE Pljevlja.

U slučaju da Italijani do kraja godine ne ispoštuju određene stavke ugovora, država preuzima akcije A2A za 250 miliona eura.

U slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju novog Ugovora, a to su nastanak blokade u odlučivanju povodom realizacije Projekta Pljevlja i isteka ugovora na dan 31. decembra 2016. godine, vrijednost izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u Elektroprivredi Crne Gore AD Nikšić je 250 miliona eura u sedam godišnjih rata (54.785.075 akcija)“, navodi se u informaciji.

Crna Gora i Italija su se odrekle arbitraže.

Preduslov za zaključivanje novog ugovora je odricanje od arbitraže koja može da proistekne iz Privremenog ugovora i EPCG ugovora na dan zaključivanja novog akcionarskog ugovora i odricanje od arbitraže po novom ugovoru u slučaju aktiviranja izlazne opcije pod određenim uslovima“, ističe se u informaciji.

Novi ugovor akcionara važio bi do 31. decembra 2016. godine i instrument je za sporazumno regulisanje konačnih odnosa bilo kroz produženje saradnje po isteku ili izlazak A2A iz Elektroprivrede Crne Gore.

A2A se, u slučaju odricanja od arbitraže koji daje na dan potpisivanja ugovora akcionara, odriče svih potraživanja po osnovu EPCG Ugovora i/ili Privremenog ugovora osim potraživanja (i pokretanje postupaka) koja mogu da proisteknu od strane EPCG.

A2A nastavlja da upravlja Elektroprivredom Crne Gore AD Nikšić na osnovu sličnih uslova koji su bili predviđeni ugovorom.

A2A će imati pravo da predloži ključne menadžere (izvršni direktor, finansijski direktor, direktor proizvodnje, direktor za ljudske resurse, direktor za snabdijevanje, i izvršni direktor Distribucije nakon što rešenja prethodno usaglasi sa Vladom.

Upravljanje EPCG-om izmijenjeno je tako da sada postoje bitna rezervisana pitanja (koja se odnose samo na Projekat Pljevlja) koja u slučaju blokade u odlučivanju mogu dovesti do raskida ugovora i aktiviranja put opcije od strane A2A i obična rezervisana pitanja koja u slučaju blokade u odlučivanju ne dovode do raskida ugovora.

Nakon potpisivanja ugovora akcionara, A2A ima pravo da glasa drugačije u odnosu na bilo koju odluku koju je podržao pre dana potpisivanja ugovora a koja se kvalifikuje kao bitno rezervisano pitanje.

Projekat Pljevlja realizovaće se od strane Elektroprivrede Crne Gore uz obezbjeđivanje korporativne garancije;

A2A ima pravo da proda svoje akcije trećem licu nakon što Država odbije svoje pravo preče kupovine.

U prethodnom periodu A2A je kroz konsultacije sa crnogorskom stranom na mjesto Glavnog finansijskog direktora EPCG i izvršnog direktora izdvojene Distribucije predložila crnogorske državljanje. Time je ostavaren cilj Vlade da u novom ugovornom odnosu ima veću kontrolu nad radom menadžementa.

S obzirom da ugovor sadrži odredbe kojim se definiše izlazna opcija čija je ukupna vrijednost 250 miliona eura ili od trenutka aktiviranja Put opcije oko 35 miliona godišnje, neophodno je da Vlada, shodno Zakonu o državnoj imovini, Predlog ugovora uputi Skupštini Crne Gore na odlučivanje“, navodi se u Informaicji.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *