Buljarica: Katarski CDCIC predao ponudu

Dodajte komentar

Kompanija iz Katara-CDC International Corporation, čiji je pravni zastupnik i direktor Kalil Boutros Al Sholy, jedina je dostavila ponudu za valorizaciju Buljarice. Njihova vizija za ovaj lokalitet je otvoreni zeleni grad, pun života.

Javni poziv za valorizaciju lokaliteta Buljarica Opština Budva i Opština Bar objavljen je 12. maja, izmjene Javnog poziva dva dana kasnije, dok je rok za dostavljanje ponuda bio danas do 12 sati.

Zainteresovanim ponuđačima na prodaju su ponuđene nepokretnosti ukupne površine od oko 4,9 miliona metara kvadratnih, upisane u listove nepokretnosti katastarskih opština Buljarica I i II i Mišići u opštinama Budva i Bar, po minilalnoj cijeni od 108,76 miliona eura.

Predmet dugoročnog zakupa, na period od najviše 90 godina, je i zemljište u zoni morskog dobra ukupne površine 533,95 hiljada metara kvadratnih i akvatorijum površine oko 585,77 kvadratnih metara. Iznos zakupnine za ponuđeno zemljište ne smije biti niži od 2,06 eura po kvadratnom metru godišnje, dok za akvatorijum mora iznositi minimum 1,77 eura po kvadratnom metru godišnje.

Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte Vlade – Tenderskoj komisiji za valorizaciju lokaliteta Buljarica pristigla je jedna ponuda zainteresovanog ponuđača, koja je otvorena danas u 13 sati.

Zainteresovani ponuđač je kompanija CDC International Corporation čiji je pravni zastupnik i direktor Khalil Boutros Al Sholy, a u čije ime po punomoćju notarski ovjerenom ponudu je predala Maja Đurović iz Podgorice. Siguran sam da će procedura valorizacije ovog lokaliteta biti u punoj mjeri transparentna. Mislimo da je ovo jedan od najtransparentnijih procesa privatizacije, odnosno prodaje zemljišta“, kazao je predsjednik Tenderske komisije za Buljaricu Radoje Žugić.

On se nada da će ponuda u proceduri koja slijedi zadovoljiti interese države, ali i onih koji kritikuju državnu politiku.

Jer nama u državi, osim političke stabilnosti, neophodne su i visoke stope ekonomskog rasta, odnosno širenje poreske osnove. Ako se dođe do realizacije projekta, uz poštovanje svih procedura, mislim da ćemo imati održivi visok nivo ekonomske valorizacije”, ubijeđen je Žugić.

Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović se nada da će dostavljena ponuda biti validna i ispuniti očekivanja, te da će od projekta benefite imati cijela Crna Gora.

Predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić je siguran da će realizacija projekta početi brzo.

Siguran sam da će i Opština Bar od ovog projekta imati velike koristi”, naveo je Srzentić.

U daljem toku postupka Tenderska komisija će prije svega ispitati formalnu ispravnost dostavljene ponude i u skladu sa važećim zakonskim propisima donijeti odluku.

Šta je vizija CDC-a?

Za budući razvoj Buljarice treba usvojiti najoštrije standarde životne sredine i izgradnje kojim će se očuvati i unaprijediti plaža, omogućiti da se iskoriste prirodni vodotoci. Treba stvarati arhitekturu koja se utapa u pejzaž, u lokalni duh, sa tematikom koja ima suptilnu mješavinu venecijanskog i mediteranskog, kazao je prošle godine za Pobjedu Halil Šoli, tvorac master plana razvoja Buljarice, osnivač i direktor CDCI-a (Construction Development Company), multinacionalne holding kompanije specijalizovane za ekpertize prostora.

Kompanija ima niz aktivnih investicija u raznim privrednim djelatnostima, od razvoja urbanih cjelina do građevinarstva, infrastrukture, energije, ugostiteljstva, nekretnina…

Katarska kompanija za Buljaricu ima posebnu viziju.

Sa jedne strane “stari grad” sa zgradama od kamena, pokrivenim mediteranskom ciglom. Pri kraju plaže na prostoru sadašnjeg močvarnog dijela, trebalo bi da “izroni” velika, luksuzna marina, omeđena hotelima sa pet i više zvjezdica, kao i velikim, svjetski poznatim brendovima prodavnica i restorana.

Istočno od puta, na brdu koje dominira prostranstvom Buljarice, planirano je veliko naselje sa luksuznim vilama. Kroz srce budućeg grada protezaće se kanali i tako sakupljati vodu sa više većih izvorišta u brdima iznad sadašnjeg magistralnog puta…

Ideja je, kako su ranije istakli u kompaniji, da se kreira jedinstvena i uzbudljiva atmosfera, koja bi ohrabrila investitore da investiraju, turiste da posjećuju, ljude da trguju i odlaze u restorane, kao i da se stvori poslovni centar za čitavu Crnu Goru.

Novi grad na prostoru Buljarice neće biti ograničen na klasičan rizort, grad hotel.

Planirano je makar deset ili dvanaest ekskluzivnih, brendiranih hotela.

Kada govorimo o rezidencijalnom kompleksu grada onda je riječ o vilama i apartmanima. Podrazumijeva se i gradnja jednog dijela grada koji će biti poslovni centar, sa poslovnim objektima, kancelarijama… Dakle, naš plan je da uskladimo, integrišemo luksuzne rizorte, ali i da privučemo ljude koji će da žive, rade i zarađuju u Buljarici. Ono što je izuzetno važno: želimo da stvorimo destinaciju koja nije samo sezonska. Vizija je da se stvori grad koji će ispuniti želje, ukuse i potrebe različitih ljudi“, objasnio je ranije Šoli svoju viziju buduće Buljarice.

Za realizaciju projekta od 11 miliona kvadratnih metara izgradive površine potrebno je od 15 do 20 godina. To je masivan projekat, koji se mora pametno graditi u fazama.

Prema procjenama i predviđanjima kompanije stabilizacija zemljišta i gradnja neophodne infrastrukture koštaće između 300 i čak 500 miliona eura.

Iz kompanije su ranije kazali da je realno da u novom gradu Buljarici bude zapošljeno ili angažovano nekih 20.000 ljudi. Kad u sve to ubrojimo i građevinske radnike, onda u jeku gradnje može se očekivati da će biti angažovano 50.000 ili čak 60.000 ljudi.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *