Koji će događaji ove sedmice biti u fokusu investitora?

Dodajte komentar

Finansijska tržišta još se uvijek nisu smirila nakon britanskog referenduma. Dnevni pomaci kurseva valuta i cijena finansijskih instrumenata osjetno su veći nego prije mjesec dana, a pri objavi važnih ekonomskih vijesti volatilnost se dodatno povećava.

U nastavku su navedene vijesti koje će tokom nedjelje biti u fokusu investitora.

Ponedjeljak

U noći s ponedjeljka na utorak biće objavljene bilješke s posljednjeg sastanka čelnih ljudi australijske centralne banke u kojima će se vidjeti na temelju čega je donesena odluka o visini kamatnih stopa i kakva su očekivanja o kretanju stope inflacije, ekonomskog rasta i stope nezaposlenosti u bliskoj budućnosti. Ukoliko izvještaj bude optimističniji od očekivanja, može se očekivati jačanje australijske valute.

Utorak

Prije podne će biti objavljeni podaci o stopi inflacije u Ujedinjenom Kraljevstvu i vrijednost indeksa poslovnog povjerenja u Njemačkoj, na što će funta i euro sigurno reagovati, dok će poslijepodne u SAD-u biti objavljen podatak o broju novih građevinskih dozvola izdanih u prošlom mjesecu. Ukoliko broj izdatih građevinskih dozvola bude veći od očekivanog, investitori bi mogli početi da kupujuamerički dolar, jer na temelju takvih podataka centralna banka formira monetarnu politiku, a svaka dobra vijest o stanju u ekonomiji povećava šanse podizanja kamatnih stopa.

Srijeda

U 10:30 sati po našem vremenu Britanci objavljuju podatak o broju novootvorenih radnih mjesta u junu, što može biti indikator uticaja refereduma na realni sektor britanske ekonomije. Britanska centralna banka pomno će pratiti sve slične ekonomske pokazatelje kako bi u idućim mjesecima mogla početi prilagođavati monetarnu politiku novonastaloj situaciji.

Četvrtak

Najvažniji događaj u nedjelji, koji će vrlo vjerovatno imati najveći uticaj na finansijska tržišta, biće sastanak čelnika Evropske centralne banke (ECB) i odluka o visini kamatnih stopa u eurozoni. Guverner Mario Draghi će u svom govoru morati da iznese prognoze o ekonomskim kretanjima i planovima za blisku budućnost nakon oduke o Brexitu. Ukoliko se iz govora bude moglo zaključiti da je mogućnost dodatnog monetarnog popuštanja porasla od zadnjeg sastanka, euro bi mogao nastaviti da slabi.

Petak

U 14:30 sati biće objavljen podatak o stopi inflacije u Kanadi. Očekuje se pad stope inflacije na 0,0%, što je mnogo niže od stope koju želi Kanadska centalna banka. Ukoliko se prognoza ispostavi tačnom, može se očekivati slabljenje kanadskog dolara, jer će investitori na temelju takvog podatka zaključiti da slijedi spuštanje kamatnih stopa, čime će pasti interes za kupnju kanadske valute.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da od Evropske centralne banke ne treba mnogo očekivati na idućem sastanku. Budući da čak i britanska centralna banka želi pričekati s dodatnim popuštanjem monetarne politike dok ne vidi kakav će biti uticaj na ekonomiju, mala je vjerovatnoća da će se ECB odlučiti na nove poteze u idućim mjesecima. Najvjerovatnije će samo biti rečeno da ukoliko se pojavi potreba, ECB će pravovremeno ragovati i spriječiti negativan uticaj na ekonomiju eurozone. U takvom scenariju euro bi mogao ojačati i u idućim nedjeljama nadoknaditi barem polovinu izgubljene vrijednosti nakon referenduma.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *