Bregzit reže prihode investicionih banaka za 8 milijardi dolara

Dodajte komentar

Odluka Britanije da izađe iz Evropske unije će vjerovatno srezati prihode globalnih investicionih banaka za oko osam milijardi dolara i natjerati osiguravajuće kuće da izađu iz nekih poslova, prema izvještaju Boston konsalting grupe (BCG).

Prihodi od spajanja i akvizicija (M&A), prodaje obveznica i trgovanja hartijama od vrijednosti će, prema prognozama BCG-a, vjerovatno pasti na oko 204 milijarde dolara u 2016. godini sa 228 milijardi dolara iz 2015. godine, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Riječ je o reviziji prethodno prognoziranih ovogodišnjih prihoda od 212 milijardi dolara, koja je uslijedila zbog direktnih posljedica Bregzita i njegovog potencijala da prihode od M&A u evropskom regionu sreže za čak 60 odsto.

Bregzit je, kako navodi BCG, gurnuo globalno poslovanje u mračnu zonu, ugrožavajući planove kompanija za rast ili preuzimanje drugih preduzeća.

Za neke banke, Bregzit će ubrzati njihovo povlačenje. Bregzit će vjerovatno pogoditi kratkoročne perspektive prihoda kroz tržišne šokove i gubitak poslovnog povjerenja, ali i perspektive dugoročnih prihoda”, saopštili su autori izvještaja.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *