Apple kupuje Formulu 1?

Dodajte komentar

Apple intenzivira svoje napore da se ubaci u automobilsku industriju kroz lansiranje svog prvog modela automobila. Kodnog imena „Project Titan“, automobil o kome već izvesno vreme kolaju glasine, trebalo bi da se pojavi negdje 2019. Godine.

Da bi se ubrzao dolazak ovog vozila na tržište, Apple navodno želi da na velika vrata uđe u biznis, na taj način što će kupiti Formulu 1. Šef „najbržeg cirkusa na svijetu“, Berni Eklston, priznao je da je konkurencija želi F1, i da je čak ugovorena prodajna cijena. Eklston, koji posjeduje pet odsto akcija u Formuli 1, sugerisao je na 6 milijardi funti za 35 odsto udjela kojeg posjeduje CVC Capital Partners.

Po izvorima iz Formule 1 grupe, Apple je posljednja među kompanijama koje su oformile ponudu za kupovinu, nakon prošlogodišnje ponude američke investicione grupe RSE Ventures, u asocijaciji sa Qatar Sport Investments. Apple naravno da posjeduje sredstva da kupi F1, ali da li bi to sve bilo vrijedno truda?

Mnogi su razlozi koji idu u prilog tome da potencijalni dogovor ima smisla. Najprije, poslužio bio kao sjajan promotivni alat za električne modele kompanije, i nagnao bi ljude da Apple uzmu u obzir kao ozbiljnog proizvođača automobila. Kupovina F1 bi takođe omogućila Appleu snažnije veze sa etabliranim proizvođačima automobila a u isto vrijeme bi kompanija imala uticaj unutar FIA-e, koja upravlja i Formulom E.

Da ne zaboravimo Apple TV i beneficije koje bi se izvukle i potencijalnog „striminga“ trka Formule 1 i prodaju prava. Ostaje da se vidi da li ove glasine „piju vodu“, ali kupovina Formule 1, bi svakako bila ogroman podstrek za Appleove automobilske ambicije.

Ekonomske vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *