Propao pokušaj puča u Turskoj, preko 200 mrtvih i skoro 3000 uhapšenih (foto)

Najmanje 200 osoba je stradalo u pokušaju puča u Turskoj, preko hiljadu je povrijeđeno, a uhapšeno je više od 2800 vojnika koji su učestvovali u puču.

Broj pritvorenih pripadnika vojske Turske, nakon pokušaja državnog udara u toj zemlji, porastao je na preko 2800, rekao je neimenovani zvaničnik za Rojters.

tt

Kako je naveo AP, radi se uglavnom o nižerangiranim vojnicima i dodaje da se oko 200 vojnika predalo u sjedištu turske vojske.

1

Prema najnovijim informacijama najmanje 200 osoba je poginulo, rekao je neimenovani zvaničnik iz Kancelarije turskog predsjednika a preko 1.000 ljudi je povređeno.

NTV je ranije, pozivajući se na kancelariju tužioca, prenio da su u Ankari poginule najmanje 42 osobe, prenio je AP.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas naciji da njegova vlada drži vlast nakon pokušaja puča.

2

Borbe se, međutim, kako javlja AP, nastavljaju i tokom jutra, a snažne eksplozije čuju se u Ankari i Istanbulu, dok je jedna bomba pogodila zgradu parlamenta.

Vladini zvaničnici kažu da je pokušaj udara izgleda propao, nakon što su građani noćas izašli na ulice i suprotstavili se vojnicima, koji su pokušali da preuzmu vlast.

Na fotografijama, koje je objavio Si-En-En Tursk, vidi se kako više desetina vojnika hoda između tenkova držeći ruke uvis i predajući se vladinim snagama na jednom mostu u Istanbulu.

3

Građani, od kojih su pojedini mahali zastavama, popeli su se na tenkove.

Oni su uperili narodno oružje protiv naroda. Predsjednik, kojeg je 52 odsto naroda dovelo na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Vlada, koju je doveo narod na vlast, drži situaciju pod kontrolom. Neće uspjeti dok god im se suprotstavljamo rizikujući sve“, rekao je Erdogan obraćajući se jutros pristalicama ispred aerodroma Ataturk u Istanbulu.

Ministar pravde Bekir Bozdag rekao je da su bezbednosne snage porazile “zavjerenike puča” na nekoliko mjesta, među kojima su zgrade policije i vlade, ističe Anadolija.
4

Ne postoji mjesto gdje imaju odgovarajuću kontrolu. Ako bog da, oni će biti poražani u preostalim mjestima, dok će oni koji se nalaze u vazduhu biti oboreni“, rekao je Bozdag.

AP navodi da nije poznato ko ima kontrolu u vojnom sjedištu, kao i da Erdogan nije napustio aerodrom nakon što je svanulo.

5

Premijer Turske Binali Jildrim pozvao je sve poslanike na održavanje hitnog sastanka danas, navodi Anadolija

Ko stoji iza puča u Turskoj?

Navodno je riječ je o pokretu Hizmet koji je osnovao Fetulah Gilen kontroverzni propovjednik i imam, prenosi “Nedeljnik”.

imamPredsednički izvori, piše Gardijan, tvrde da je državni udar u Turskoj izveo pokret Gilen.

Riječ je o pokretu Hizmet koji je osnovao Fetulah Gilen kontroverzni propovednik i imam koji živi u Sjedinjenim amerčkim državama. Njegov pokret nazivaju i islamskim opus dei-jem.

Pokret Hizmet je veliki kritičar sekularizma u Turskoj i zagovornik pridruživanje zemlje Evropskoj uniji

Gilen je ranije podržavao vladu Redžepa Tajipa Erdogana i njegove težnje da Turska postane dio EU, međutim danas su u oštrom sukobu.

Turske vlasti su 19. decembra 2014. protiv imama Gilena izdale potjernicu zato što je navodno “vođa terorističke organizacije”, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan smatra ga svojim najvećim protivnikom, piše “Nedeljnik”.

B92

Check Also

Otvoren novi i savremeni Data Centar Crnogorskog Telekoma

Novi Data Centar Crnogorskog Telekoma, koji nudi najsavremenija rješenja kada je riječ o čuvanju podataka …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *