Posljedica Dieselgatea: Odlaze li dizelaši u istoriju?

Dodajte komentar

Kao direktna posljedica velike prošlogodišnje afere “Dieselgate”, u kojoj je najveći njemački proizvođač automobila Volkswagen varao na testovima ispuštanja štetnih gasova, njemačka vlada planira da do kraja ove godine postroži kretanje dizelskih automobila u gradovima.

Dugoročno želi da ih potpuno izbaci iz gradskih središta kako bi se smanjila emisija NOx, gasova zbog kojih je VW u svoje automobile ugrađivao ilegalni softer koji je fiktivno umanjivao ispuštanje tih štetnih gasova u atmosferu, piše Večernji list.

Upravo je  NOx uz ispuštanje tvrdih čestica (sitne čestice čađa koje nastaju u procesu izgaranja) najveći problem dizelskih motora koji su prema tome mnogo štetniji i prljaviji od benzinskih. On je jedan od glavnih uzročnika smoga. Dizelski motori u prosjeku emituju 15 posto manje uglje-dioksida (CO2) u atmosferu od benzinaca, ali u isto vrijeme emituju četiri puta više NO2 i 22 puta više tvrdih čestica čađe.

Dok se borba sa smanjenjem ispuštanja CO2 (gas koji uzrokuje klimatske promjene) svodi na jednostavno smanjenje potrošnje automobila (zbog toga su dizelaši u tome i uspješniji), smanjenje emisija NOx i čestica čađa sprovodi se filtrima i katalizatorima. Tako dizelaši koji zadovoljavaju najnoviju normu Euro6 imaju unaprijeđene katalizatore i filtre, a neki od njih i najnoviji SCR katalizator koji u izduvni sistem ubrizgava aditiv AdBlue, odnosno vodenu otopinu uree.

Dakako, zbog tih ekoloških zahtjeva novi Euro6 turbodizelaš skuplji je u proizvodnji od dosadašnjeg za 1500 eura, a neki katalizatori povećavaju potrošnju goriva tako da će kupci u svakom slučaju biti na gubitku.

Njemački gradovi već imaju ekološke zone pa je u dijelovima gradova u kojima je ograničen saobraćaj vozilima određenih kategorija. Na primjer, automobili s dizel motorima registrovani prije 1997. godine (norma Euro1) i benzinski auti registrovani prije 1993. ne smiju saobraćati u gradovima, dok su noviji podijeljeni u četiri kategorije i u zavisnosti od klase i zagađenja plaćaju ekološke vinjete.

Njemačka sada želi to još više postrožiti s ciljem potpune zabrane u budućnosti za najveće zagađivače, a naglasak je na emisijama NOx, koje većina dizelskih automobila neće moći da ispoštuje.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *