Posljedica Dieselgatea: Odlaze li dizelaši u istoriju?

Kao direktna posljedica velike prošlogodišnje afere “Dieselgate”, u kojoj je najveći njemački proizvođač automobila Volkswagen varao na testovima ispuštanja štetnih gasova, njemačka vlada planira da do kraja ove godine postroži kretanje dizelskih automobila u gradovima.

Dugoročno želi da ih potpuno izbaci iz gradskih središta kako bi se smanjila emisija NOx, gasova zbog kojih je VW u svoje automobile ugrađivao ilegalni softer koji je fiktivno umanjivao ispuštanje tih štetnih gasova u atmosferu, piše Večernji list.

Upravo je  NOx uz ispuštanje tvrdih čestica (sitne čestice čađa koje nastaju u procesu izgaranja) najveći problem dizelskih motora koji su prema tome mnogo štetniji i prljaviji od benzinskih. On je jedan od glavnih uzročnika smoga. Dizelski motori u prosjeku emituju 15 posto manje uglje-dioksida (CO2) u atmosferu od benzinaca, ali u isto vrijeme emituju četiri puta više NO2 i 22 puta više tvrdih čestica čađe.

Dok se borba sa smanjenjem ispuštanja CO2 (gas koji uzrokuje klimatske promjene) svodi na jednostavno smanjenje potrošnje automobila (zbog toga su dizelaši u tome i uspješniji), smanjenje emisija NOx i čestica čađa sprovodi se filtrima i katalizatorima. Tako dizelaši koji zadovoljavaju najnoviju normu Euro6 imaju unaprijeđene katalizatore i filtre, a neki od njih i najnoviji SCR katalizator koji u izduvni sistem ubrizgava aditiv AdBlue, odnosno vodenu otopinu uree.

Dakako, zbog tih ekoloških zahtjeva novi Euro6 turbodizelaš skuplji je u proizvodnji od dosadašnjeg za 1500 eura, a neki katalizatori povećavaju potrošnju goriva tako da će kupci u svakom slučaju biti na gubitku.

Njemački gradovi već imaju ekološke zone pa je u dijelovima gradova u kojima je ograničen saobraćaj vozilima određenih kategorija. Na primjer, automobili s dizel motorima registrovani prije 1997. godine (norma Euro1) i benzinski auti registrovani prije 1993. ne smiju saobraćati u gradovima, dok su noviji podijeljeni u četiri kategorije i u zavisnosti od klase i zagađenja plaćaju ekološke vinjete.

Njemačka sada želi to još više postrožiti s ciljem potpune zabrane u budućnosti za najveće zagađivače, a naglasak je na emisijama NOx, koje većina dizelskih automobila neće moći da ispoštuje.

Poslovni.hr

Check Also

Sloveniji hitno potrebni radnici iz inostranstva

U nekim industrijama u Sloveniji postoji hronični nedostatak radne snage. Broj prijava za zapošljavanje stranaca …

Leave a Reply

Your email address will not be published.