Počela obnova pruge Beograd – Bar

Dodajte komentar

Počela prva faza rekonstrukcije željezničke pruge Beograd Bar, koja je dio evropskog saobraćajnog Koridora 11, saopštile Ruske državne željeznice (RŽD Internešnel).

Na željezničkoj stanici Vreoci počeli su radovi na pruzi Resnik – Valjevo ukupne dužine 77,6 kilometara, što će biti prva faza rekonstrukcije pruge Beograd – Bar.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u vladi Srbije, Zorana Mihajlović, izjavila je da će pruga od Resnika do Valjeva biti modernizovana najkasnije do novembra 2017. godine. Prema njenim riječima, brzina vozova tada će moći da dostigne 120 kilometara na sat.

Ona je dodala i da je vrijednost trenutnih projekata u putnoj infrastrukturi oko 3,5 milijardi eura, a u željezničkoj oko 1,5 milijarde eura.

Mihajlović je ocijenila i da je ruski kredit partnerski odnos između srpskih i ruskih željeznica i dodala da taj kredit obuhvata rekonstrukciju kolosjeka i nabavku novih vozova.

U Ruskim željeznicama navode da je planirani rok za završetak radova jun 2018. godine, a ugovorna vrijednost projekta je oko 80 miliona dolara. Građevinsko-montažne radove izvode srpske kompanije-podizvođači.

Pruga Beograd – Bar je po dužini najveća u Srbiji, njena dužina do granice sa Crnom Gorom iznosi 287 kilometara. Tokom 40 godina od trenutka puštanja u rad nije se obavljao remont na pruzi.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *