Kinezi na Bioču grade kružni tok

Dodajte komentar

Podgorica uskoro dobija novi kružni tok. Na prvi pogled ova informacija i nije toliko zanimljiva ako uzmemo u obzir da su godinama unazad u glavnom gradu često građeni kružni tokovi. Međutim, ono što ovaj novi infrastrukturni projekat odvaja od ostalih jeste njegova lokacija. Vjerovali ili ne, biće izgrađen na Bioču.

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja gradi prvu dionicu auto-puta od Smokovca preko Uvača do Mateševa, montirala je nedavno most preko rijeke, kojim svakodnevno prođe više desetina kamiona koji prebacuju neophodni materijal za gradnju mosta Moračica sa jedne strane na drugu.

Most direktno izlazi na magistralu, a zbog čestih prelazaka kamiona kineske kompanije u posljednje vrijeme dolazi do velikih zakrčenja u saobraćaju. Kako bi se magistralom koja od Podgorice vodi ka Kolašinu nesmetano i bez zastoja prolazilo predstavnici CRBC-ija su predložili crnogorskoj Direkciji za saobraćaj da na mjestu gdje most izlazi na magistralu izgrade kružni tok i tako riješe problem. Prema saznanjima Vikend novina, Direkciji za saobraćaj je prihvatljivo da se na taj način riješe česti zastoji. Ipak problem, je kako saznaju VN, što će jedan dio kanjona morati da se proširi, odnosno da se odrade nasipi kako bi mogao biti realizovan ovaj infrastrukturni projekat.

Gradnja mosta Moračica, najzahtjevnijeg objekta na trasi prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare uveliko traje. Betoniranje temeljnih jama najvišeg stuba (161 metar) uveliko traje. Lokacija mosta je između tunela Mrke i Klopot, preskače se dolina rijeke i prelazi na suprotno brdo. Vrijednost mosta je procijenjana na skoro 200 miliona dolara.

Izgradnja prve dionice auto-puta koštaće 809,6 miliona eura. Od tog iznosa, 85 odsto, tj. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto ili 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore. Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Auto-put će biti završen u roku

Kineska kompanija CRBC završiće gradnju auto-puta u roku, a do sada su urađeni pristupni putevi, objekti za smještaj radnika i izdate dozvole za most na Moračici i tunel Vjeternik, saopštio je nedavno vicepremijer Vujica Lazović.

Ako se pogleda šta je ta kompanija uradila, koliko hiljada kilometara auto-puta, onda je smiješno postavljati pitanje hoće li završiti jednu kratku dionicu, 40 kilometara na prostoru Crne Gore. Ali evo imamo uvjeravanja od prije neki dan i od predstavnika kompanije CRBC da će radove okončati u roku”, naveo je Lazović.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *