Pokemon Go: Igrica ili moćan marketinški alat?

Dodajte komentar

Igra Pokemon GO koja je u svega nedjelju dana postala globalni hit zaludivši desetine miliona ljudi ustvari je vrlo moćan marketinški alat koji može udvostručiti prihode kompanija svih vrsta.

Prema navodima Reutersa, igra pomaže malim restoranima, prodavnicama i barovima da privuku nove kupce, ali je pitanje vremena kada će i veliki igrači, poput McDonald'sa ili maloprodajnog lanca Wal-Mart početi da preusmjeravaju potencijalne kupce u svoje prodavnice. New York Post donosi priču o maloj pizzeriji s Long Islanda čiji je vlasnik platio svega 10 dolara kako bi njegov lokal došao na mapu igre. Podsjetimo, Pokemon GO je igra tzv. proširene stvarnosti gdje se igrači kreću realnim prostorom i kamerom svog mobitela “love” Pokemone koji se pojavljuju na ekranu telefona.

No, lokacije gdje se Pokemoni mogu “uloviti” mogu se dodavati, baš kao u slučaju njujorške pizzerije kojoj je zbog toga promet tokom vikenda skočio za 75 posto. Interes kompanija za privlačenje novih kupaca kroz igru ne treba čuditi jer je u svega nedjelju dana broj igrača narastao na 65 miliona što je više nego što Twitter ima korisnika. Marketinški stručnjaci smatraju kako će se mali preduzetnici uskoro sve snažnije okrenuti igri kao alatu za privlačenje kupaca kako bude rastao broj igrača.

S Pokemon GO možete vidjeti kako se premošćava mnoštvo digitalnih marketinških kanala na koje su se trgovci oslanjali u proteklih nekoliko godina“, ističe Christophe Jammet, direktor društvenih medija u njujorškoj konzultantskoj kući DDG. Jeremiah Rosen, direktor u kreativnoj agenciji Reason2Be smatra kako će se vrlo skoro uključiti i veliki brendovi, poput McDonald'sa ili Home Depota. “Oni već to posmatraju“, dodaje Tom Kelshaw, direktor tehnologije u Maxus Globalu, medijskoj investicionoj grupaciji.

S druge strane, nedužna igra mogla bi se pokazati kao “vjesnik smrti” za marketinške mreže poput Groupona i LivingSociala, a koje brojni mali preduzetnici koriste kao instrument za privlačenje kupaca kroz davanje popusta. Reuters navodi kako Groupon koji je do prije nekoliko godina bio veliki marketinški hit nije bio dostupan za komentar, kao ni LivingSocial.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *