Nastavlja se suđenje Eurofondu po tužbi akcionara

Dodajte komentar

Apelacioni sud poništio je prvostepenu presudu sukdije Privrednog suda Faruka Mušovića kojom je u drugoj polovini maja prekinuo parnicu po tužbi grupe nesaglasnih akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond zbog neisplaćivanja novca.

Taj sudski postupak u Privrednom sudu bi sada trebalo da bude uskoro nastavljen.

Nesaglasni akcionari Eurofonda od januara ove godine čekuju na isplatu 5,8 miliona eura. Od 161 nesaglasnog akcionara ZIF Eurofond njih oko 70 su tužili fond i Euronvest, koji upravlja fondom. Kod sudije Mušovića je objedinjena najveća parnica sa 20-tak tužilaca.

Sudija Mušović je prekinuo parnicu sa obrazloženjem da će postupak biti nastavljen nakon okončanja postupka kod Ustavnog suda kojem je Eurofond podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 185. Zakona o investicionim fondovima.

Tročlano Vijeće Apelacionog suda kojim je predsjedavala sudija Marija Marinković utvrdilo je da se žalbama tužilaca osnovano pobija valjanost odluke prvostepenog suda kojom je određen prekid parničnog postupka.

Po nalaženju ovog suda, odluke Ustavnog suda po inicijativama za ocjenu saglasnosti zakona sa Ustavom, ne predstavljaju prethodno pravno pitanje u smislu odredbe člana 14. Zakona o parničnom postupku (ZPP), jer se u tim postupcima ne utvrđuje postojanje nekog prava ili pravnog odnosa od kojeg zavisi odluka suda u parničnom postupku, ističe se u presudi Apelacionog suda u koju su “Vijesti” imale uvid.

Viša sudska instance je dalje u presudi ukazala da prema odredbi člana 152 Ustava CG, kada sud utvrdi da zakon nije u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, odnosno da drugi propisi nijesu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, taj zakon i drugi propis prestaje da važi danom objavljivanja odluke Ustavnog suda.

Odredbom člana 46 (stavi) Zakona o Ustavnom sudu propisano je da propisi donijeti za izvršenje zakona i drugih propisa za koje se utvrdi da nijesu u skladu sa Ustavom i zakonom, neće se primjenjivati od dana odluke Ustavnog suda. Iz sadržine navedenih odredaba proizilazi da odluke Ustavnog suda nemaju retroaktivno dejstvo, ističe se u presudi Apelacionog suda.

Advokati Eurofonda Milan Vujošević i Željka Brličić, u aprilu su saopštili Privrednom sudu da osporavaju osnov i visinu potraživanja tužilaca, te da su 12. aprila pred Ustavnim sudom podnijeli zahtjev. Prema Zakonu o investicionim fondovima otkupna cijena akcija nesaglasnim akcionarima treba da iznosi 14 centi po akciji, u skladu sa tromjesečnim neto prosjekom vrijednosti, sa kraja 2014. godine, koja je za čelnike Eurofonda sad previsoka.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *