Lijijek za naftu – lovci na niske cijene

Dodajte komentar

Nafta se oporavila u trgovanju u Aziji zahvaljujući slabom dolaru i lovcima na niže cijene koji hrle da iskoriste prethodni pad cijena na nov dvomjeseči minimum.

Američka “laka” nafta porasla je za 61 cent (1,36 odsto) na 45,36 dolara za barel, a sirova sjevernomorska nafta “brent” je ojačala za 57 centi (1,23 odsto) na 46,83 dolara, izveštava agencija Frans pres.

Dan ranije, oba glavna tipa nafte su potonula za više od četiri odsto, nakon što su zvanični podaci iz SAD-a pokazali manji pad zaliha ovog energenta od očekivanog, podgrijavši bojazan da se prezasićenost ponude možda neće ublažiti tako brzo kako se očekivalo.

Američke komercijalne zalihe nafte opale su za 2,5 miliona barela u nedjelji zaključno sa 8. julom, ali su i dalje ostale na istorijski visokom nivou, dok je proizvodnja, koja je bila u stalnom opadanju, povećana.

Razočaranje na tržištu dodatno je pojačala činjenica da su ovi pokazatelji obuhvatili period praznika, proslavu Dana nezavisnosti 4. jula, i godišnje odmore, kada je špic sezone ljetnjih putovanja u SAD.

Ipak, oštar pad nafte je podstakao trgovce da pojačaju kupovine po niskim cijenama, budući da je oporavak dolara u proteklih sedam dana bio mlak, tako da su cijene ovog energenta i dalje bile pristupačne za kupce koji koriste druge valute.

Svaki put kad imamo ovako veliko povlačenje cijena registrujemo vrlo snažne kupovine na nivou oko 44-45 dolara“, kaže za “Blumberg njuz” Angus Nikolson, tržišni analitičar kompanije IG iz Melburna.

Definitivno postoje aktivni učesnici na tržištu, koji su vrlo sretni da ‘pokupe’ naftu po toj cijeni“, dodao je on

Cijene “crnog zlata” su varirale u rasponu od 44 do 52 dolara po barelu u posljednjih mjesec dana, nakon pada na gotovo 13-godišnji minimum od ispod 30 dolara u februaru, podsjeća francuska agencija.

Sinteza

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *