Krajem jula masovni štrajk radnika ŽPCG

1 komentar

Radnici Željezničkog prevoza ŽPCG, koji traže isplatu tri zaostale zarade, najavili su da će 25. jula održati masovni štrajk, u cilju ispunjavanja njihovih zahtjeva.

Predsjednik Jedinstvenog sindikata tog preduzeća, Milan Usančević, kazao je da su radnici danas održali jednosatni štrajk upozorenja, kojem je, pored brojnih radnika, prisustvovao i ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

Brajović ne može ispuniti zahtjeve radnika ŽPCG-a, jer se čeka na rebalans budžeta. Međutim, rebalans će se vjerovatno raditi tek krajem jula, a radnici više ne mogu da čekaju, s obzirom na to da već kasne tri zarade“, naveo je Usančević.

On je dodao da su radnici očekivali da će nadležne institucije ispuniti njihove zahtjeve prije održavanja današnjeg štrajka, zbog kojeg vozovi nijesu saobraćali u periodu od 12 sati i 45 minuta do 13 sati i 45 minuta.

Očekivali smo da će nam se neko od nadležnih obratiti u cilju riješavanja problema radnika ŽPCG-a, međutim rješenja i dalje nema“, rekao je Usančević.

Prema njegovim riječima, radnici nijesu imali izbora, pa da su upozoravajućim štrajkom morali da ukažu na značaj njihovih problema.

Vozovi su bili zaustavljeni na tri lokacije, odnosno u Podgorici, Ostrogu i Virpazaru. Izvinjavamo se svim građanima, ali se nadam da razumiju radnike“, kazao je Usančević.

Radnike ŽPCG-a su, kako je naveo, podržale brojne sindikalne organizacije i udruženja, kako domaće, tako i regionalne.

Radnici zahtijevaju da se Ugovorom o obavezi javnog prevoza u željezničkom saobraćaju obuhvate svi vozovi i obračuna naknada po utvrđenoj metodologiji. Oni traže i usvajanje plana zanavljanja voznih sredstava i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za naredni petogodišnji period.

Kompanija ŽPCG, u kojoj je zaposleno oko 250 radnika, je prošlu godinu završila sa minusom od 1,6 miliona eura, dok je 2014. godine bila u minusu 3,9 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • A radnici druguju sa ministrom Brajovicem, umjesto da ga na vile podignu, s obzirom da ministrova partija upravlja zeljeznicom kompletnom i namjesta direktore…oni ocekuju rebalans.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *