Irski BDP porastao za čudesnih 26,3 posto

Irska kancelarija za statistiku i utorak je više nego utrostručila procjenu prošlogodišnjeg rasta BDP-a, izdvajajući veći broj uvezenih aviona radi međunarodnog leasinga i ‘dramatično’ povećanje kapitalne imovine povezano s promjenama u klasifikaciji sektora ali i s poreznim inženjeringom globalnih kompanija.

Procjena rasta podignuta je na 26,3 posto, čime je više nego utrostručena u odnosu na prvu procjenu prema kojoj je irska ekonomija prošle godine porasla 7,8 posto.

U kancelariji za statistiku (CSO) izdvajaju veći broj aviona uvezenih za potrebe međunarodnog leasinga, te promjenu klasifikacije pojedinih sektora. Tako sektor distribucije, transporta, softvera i komunikacija sada, uz ostalo, uključuje i izdavaštvo i usluge hotelskog smještaja i pripreme hrane.

Posebnu ulogu odigrala je i taktika poreske inverzije, u sklopu koje posebno američke multinacionalne kompanije, poput Applea, prebacuju sjedište u zemlje s nižim stopama poreza na dobit, poput Irske, radi prijave poreza, zadržavajući često temeljne poslove u matičnoj zemlji.

Upravo je Irska proteklih godina postala omiljena destinacija za takav fiskalni inženjering, koji pak rezultira ‘uvozom’ bilansa multinacionalnih kompanija u irsku kapitalnu imovinu.

Posrijedi je uključivanje čitavih bilansa kompanija koje su premjestile sjedište u Irsku u našu kapitalnu imovinu ili naša međunarodna ulaganja”, tumači statističar Michael Connolly. “Vrlo dramatično povećanje povećalo je kapacitet za proizvodnju u ekonomiji… dok se zaposlenost zbog toga nije značajno promijenila“, dodaje Connolly.

Podaci pokazuju da je irski neto izvoz udvostručen u prošloj godini. Investicije su porasle 33 posto asnažan je rast zabilježen i u stavci lične potrošnje, za 4,5 posto.

Ekonomisti upravo tu stavku izdvajaju kao precizniji pokazatelj stanja u ekonomiji od ukupnog rasta BDP-a. “Podatak o BDP-u jednostavno je beskoristan ako želite zbilja da razumijete šta se događa u ekonomiji“, tvrdi ekonomista Ulster Banka Simon Barry.

Shodno tome, Barry smatra da ne treba previše iščitavati ni iz procjene SEO-a o padu BDP-a u prvom tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca prošle godine. Posrijedi je tek stabilizacija nakon prošlogodišnjeg uzleta, drži ekonomist Ulster Banka.

Ministar finansija Michael Noonan izdvaja pak sniženu procjenu udjela javnog duga u BDP-a u 2015., na 79 posto, u odnosu na početno procijenjenih 93,8 posto. Blago je snižena i procjena proračunskog manjka, na 1,9 posto.

Poslovni dnevnik

Check Also

Jack Ma prodao dionice Alibabe vrijedne 8,2 milijardi dolara

Osnivač kineske kompanije Alibaba, Jack Ma na prodaji dionica inkasirao je milijarde dolara nakon što …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *