Irski BDP porastao za čudesnih 26,3 posto

Dodajte komentar

Irska kancelarija za statistiku i utorak je više nego utrostručila procjenu prošlogodišnjeg rasta BDP-a, izdvajajući veći broj uvezenih aviona radi međunarodnog leasinga i ‘dramatično’ povećanje kapitalne imovine povezano s promjenama u klasifikaciji sektora ali i s poreznim inženjeringom globalnih kompanija.

Procjena rasta podignuta je na 26,3 posto, čime je više nego utrostručena u odnosu na prvu procjenu prema kojoj je irska ekonomija prošle godine porasla 7,8 posto.

U kancelariji za statistiku (CSO) izdvajaju veći broj aviona uvezenih za potrebe međunarodnog leasinga, te promjenu klasifikacije pojedinih sektora. Tako sektor distribucije, transporta, softvera i komunikacija sada, uz ostalo, uključuje i izdavaštvo i usluge hotelskog smještaja i pripreme hrane.

Posebnu ulogu odigrala je i taktika poreske inverzije, u sklopu koje posebno američke multinacionalne kompanije, poput Applea, prebacuju sjedište u zemlje s nižim stopama poreza na dobit, poput Irske, radi prijave poreza, zadržavajući često temeljne poslove u matičnoj zemlji.

Upravo je Irska proteklih godina postala omiljena destinacija za takav fiskalni inženjering, koji pak rezultira ‘uvozom’ bilansa multinacionalnih kompanija u irsku kapitalnu imovinu.

Posrijedi je uključivanje čitavih bilansa kompanija koje su premjestile sjedište u Irsku u našu kapitalnu imovinu ili naša međunarodna ulaganja”, tumači statističar Michael Connolly. “Vrlo dramatično povećanje povećalo je kapacitet za proizvodnju u ekonomiji… dok se zaposlenost zbog toga nije značajno promijenila“, dodaje Connolly.

Podaci pokazuju da je irski neto izvoz udvostručen u prošloj godini. Investicije su porasle 33 posto asnažan je rast zabilježen i u stavci lične potrošnje, za 4,5 posto.

Ekonomisti upravo tu stavku izdvajaju kao precizniji pokazatelj stanja u ekonomiji od ukupnog rasta BDP-a. “Podatak o BDP-u jednostavno je beskoristan ako želite zbilja da razumijete šta se događa u ekonomiji“, tvrdi ekonomista Ulster Banka Simon Barry.

Shodno tome, Barry smatra da ne treba previše iščitavati ni iz procjene SEO-a o padu BDP-a u prvom tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na posljednja tri mjeseca prošle godine. Posrijedi je tek stabilizacija nakon prošlogodišnjeg uzleta, drži ekonomist Ulster Banka.

Ministar finansija Michael Noonan izdvaja pak sniženu procjenu udjela javnog duga u BDP-a u 2015., na 79 posto, u odnosu na početno procijenjenih 93,8 posto. Blago je snižena i procjena proračunskog manjka, na 1,9 posto.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *