Da li je ovo marketing budućnosti?

Dodajte komentar

Izgleda da scene iz filma Suvišni izveštaj (Minority Report), u kojima se oglašivači sa bilborda obraćaju lično određenoj osobi koja prolazi pored njega, više nećemo viđati samo na filmskom platnu. Renault je u Ujedinjenom Kraljevstvu pokrenuo kampanju u kojoj reklamira model Megane upravo na ovaj način.

Tehnologija koju koristi Renault podsjeća na Orvelovog “Velikog brata” koji vas stalno posmatra. Sistem se sastoji od velikih digitalnih bilborda, na kojima se ispisuju poruke upućene potencijalnim kupcima, i kamera koje su u stanju da pročitaju vašu registarsku tablicu i na osnovu pristupa bazi podataka saznaju koju marku i model automobila vozite, i koje je boje vaš auto.

Kada detektuje nekog ko, u ovom slučaju, vozi hečbek vozilo iz C segmenta, kome pripada i Renault Megane, sistem istog trenutka ispisuje poruku upućenu isključivo osobi u tom automobilu. Zamisao je da se vlasnik hečbeka zainteresuje za konkurentski model Renaulta, kako bi u slučaju da ima potrebu da promijeni svoje vozilo, prilikom sledeće kupovine u obzir uzeo i Megane.

Sistem može da funkcioniše u Ujedinjenom Kraljevstvu jer u toj zemlji policija koristi tehnologiju “čitanja” tablica pomoću kamera, kako bi proverila da li je registracija određenog vozila možda istekla. Osim toga, britanski zakon omogućava privatnim kompanijama pristup državnoj bazi registrovanih automobila u marketinške svrhe.

Bilbordi su za sada postavljeni na jednoj raskrsnici u zapadnom Londonu, a probna kampanja traje dvije nedjelje, da bi kasnije bila proširena i na druge lokacije širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Ostaje da se vidi kako će vozači i potencijalni kupci reagovati na ovakav pomalo zastrašujući vid reklamiranja, ali nema sumnje da će mnogi to doživjeti kao ugrožavanje privatnosti.

Ovo nije prvi put da neki proizvođač automobila na taj način reklamira svoj model. Lexus je 2015. u Australiji pokrenuo sličnu marketinšku kampanju za krosover NX.

Pogledajte kako je ovaj, tada još uvjek futuristički sistem reklama predstavio Stiven Spilberg u filmu Suvišni izveštaj iz 2002. godine:

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *