Za majke sa troje i više djece godišnje potrebno 67,2 miliona, slijedi rebalans budžeta

Dodajte komentar

Pravo na naknadu, po osnovu rođenja troje ili više djece, steklo je 18.509 majki a za isplatu je potrebno obezbijediti mjesečno 5,6 miliona eura. To znači da je na godišnjem nivou neophodno 67,2 miliona eura, saznaje Portal Analitika.

Da bi Vlada obezbijedila taj novac, potreban je rebalans budžeta koji se očekuje uskoro.

Prema zvaničnim podacima iz analize o makroekonomskim kretanjima, u Crnoj Gori je došlo do značajnog povećanja izdataka za socijalnu zaštitu.

Do povećanja davanja je došlo zbog dopuna Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, a kojim su propisana dva nova prava i to: pravo na naknadu roditelju ili staratelju – njegovatelju lica koje je korisnik lične invalidnine, koje je, zaključno sa aprilom 20016, ostvarilo 1.598 lica i pravo na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece, koje je, zaključno sa prvim kvartalom, ostvarilo 18.509 lica“, piše u dokumentu.

Ustavni sud Crne Gore odbacio je inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odredaba Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojima su definisane doživotne naknade za majke sa troje i više djece, uprkos mišljenju Vlade Crne Gore da su pojedine norme propisa diskriminatorne.

Shodno toj odluci, Ustavni sud je utvrdio da odredbe zakona kojima se utvrđuju naknade za majke koje su rodile troje ili više djece, a imaju 15, odnosno 25 godina radnog staža, ili 15 godina evidencije na birou rada, nije u suprotnosti sa Ustavom, Zakonom o rodnoj ravnopravnosti i međunarodnim konvencija.

Prema zakonu, pravo na doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 330 eura imaju majke koje su rodile troje djece, odnosno četvoro i više djece, a koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža.

S druge strane, majke sa troje i više djece koje su na Birou Zavoda bile 15 i više godina primaće 193 eura.

Roditelji, odnosno njegovatelji djeteta koje je korisnik lične invalidnine, primaće 193 eura mjesečno, a djeca zadržavaju pravo na ličnu invalidninu.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *