OECD obustavio objavljivanje izvještaja do septembra, Brexit poput prirodne katastrofe

Dodajte komentar

Zbog neizvjesnosti koju je stvorio britanski referendum, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je odlučila da do septembra obustavi objavljivanje osnovnih ekonomskih pokazatelja, saopšteno je u ponedjeljak.

OECD svakog mjeseca objavljuje kompozitni vodeći indikator (CLI) za sve zemlje članice, osmišljen kao rani signal koji ukazuje na eventualne preokrete ekonomskih aktivnosti, podsjeća Reuters.

OECD je objavio da u ovom i narednom mjesecu neće objaviti taj podatak kako bi imali dovoljno vremena za prikupljanje više podataka.

OECD je prvi put obustavio objavljivanje podataka u aprilu i maju 2011. godine nakon razornog potresa u Japanu. Tada su među razlozima izdvojili “značajne nepredvidive ili neočekivane događaje”.

Pozivajući se na šok izazvan Brexitom, OECD navodi da podaci prikupljeni prije referenduma 23. juna ukazuju na stabilnu dinamiku rasta u zemljama OECD-a i oporavak ekonomija u usponu.

Međutim “osnovni podaci koji ′snimaju′ naredne i potencijalno značajne promjene koje očekuju neće biti dostupni do septembra”, navodi se u saopštenju.

Naredni redovni izvještaj OECD će objaviti 8.septembra.

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *