Najveće banke podržale imenovanje žena na visoke pozicije

Dodajte komentar

Najveće banke i osiguravajuća društva u Velikoj Britaniji, kao i nekolicina vodećih banaka i investitorskih kompanija u SAD-u pristali su na inicijativu britanske vlade osmišljenu u cilju dovođenja više žena na visoke pozicije u svijetu finansija i investicija.

Ukupno 500.000 ljudi uposleno je u 72 kompanije koje su podržale inicijativu, a neke od njih su Barclays, Deutsche Bank i Morgan Stanley, piše CNN.

Kompanije teže brisanju spolnih granica u seniorskom menadžmentu, a napredak se objavljuje svake godine te navodi one menadžere koji se zalažu i sprovode u svojim firmama spolnu raznovrsnost te inkluziju žena.

Veliki broj izvršnih direktora i članova odbora ozbiljno shvata problem i prepoznaje snažnu vezu između raznovrsnosti spolova i poboljšane produktivnosti i učinka“, kazala je Jayne-Anne Gadhia, izvršna direktorica Virgin Moneyja.

Ona je bila zadužena za sprovođenje vladinog istraživanja o uključenosti žena u sferi finansijskih usluga u Velikoj Britaniji. Otkrila je kako je gotovo četvrtina članova odbora ženskog pola, ali i da samo 14 posto žena drži glavne pozicije.

Velike banke imaju najveći procenat žena na vodećim pozicijama.

Nezavisno od ovog istraživanja, londonski gradonačelnik Sadiq Khan naložio je londonskom javnom prevozu, policijskim i vatrogasnim ustanovama da izjednače plate ženskim i muškim radnicima.

Britanskim kompanijama dat je rok do 2018. godine da objave zvanične podatke o razlikama u isplaćenim platama i bonusima muškarcima i ženama. Cilj ove vladine strategije jeste da se stane ukraj spolnoj diskriminaciji vezanoj za plate.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *