Najveće banke podržale imenovanje žena na visoke pozicije

Najveće banke i osiguravajuća društva u Velikoj Britaniji, kao i nekolicina vodećih banaka i investitorskih kompanija u SAD-u pristali su na inicijativu britanske vlade osmišljenu u cilju dovođenja više žena na visoke pozicije u svijetu finansija i investicija.

Ukupno 500.000 ljudi uposleno je u 72 kompanije koje su podržale inicijativu, a neke od njih su Barclays, Deutsche Bank i Morgan Stanley, piše CNN.

Kompanije teže brisanju spolnih granica u seniorskom menadžmentu, a napredak se objavljuje svake godine te navodi one menadžere koji se zalažu i sprovode u svojim firmama spolnu raznovrsnost te inkluziju žena.

Veliki broj izvršnih direktora i članova odbora ozbiljno shvata problem i prepoznaje snažnu vezu između raznovrsnosti spolova i poboljšane produktivnosti i učinka“, kazala je Jayne-Anne Gadhia, izvršna direktorica Virgin Moneyja.

Ona je bila zadužena za sprovođenje vladinog istraživanja o uključenosti žena u sferi finansijskih usluga u Velikoj Britaniji. Otkrila je kako je gotovo četvrtina članova odbora ženskog pola, ali i da samo 14 posto žena drži glavne pozicije.

Velike banke imaju najveći procenat žena na vodećim pozicijama.

Nezavisno od ovog istraživanja, londonski gradonačelnik Sadiq Khan naložio je londonskom javnom prevozu, policijskim i vatrogasnim ustanovama da izjednače plate ženskim i muškim radnicima.

Britanskim kompanijama dat je rok do 2018. godine da objave zvanične podatke o razlikama u isplaćenim platama i bonusima muškarcima i ženama. Cilj ove vladine strategije jeste da se stane ukraj spolnoj diskriminaciji vezanoj za plate.

Biznis.ba

Check Also

Onlajn prodaja u SAD za “Crni petak” opala prvi put u istoriji

Onlajn prodaja tokom “Crnog petka”, nezvaničnog praznika potrošnje koji slijedi nakon američkog Dana nezavisnosti, po …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *