Marić: Ne smije se dozvoliti A2A da raspolaže akcijama

Dodajte komentar
Kompaniji A2A ne smije se dozvoliti da u nekom momentu raspolaže akcijama koje ima u Elektroprivredi EPCG i da, u slučaju aktiviranja put opcije, država mora kupiti taj paket dionica, smatra ministar rada i socijalnog staranja, Boris Marić.

On je kazao da nije prisustvovao sjednici Vlade, ali jeste desetosatnoj raspravi u nedjelju na sjednici Komsije za ekonomska pitanja KEP, gdje je izuzeo mišljenje koje ima punu validnost.

Moji stavovi su jasni – da se ne smije dozvoliti kompaniji A2A da može u nekom momentu da raspolaže akcijama koje ima i da država mora kupiti u slučaju aktiviranja klauzule izlaska italijanske kompanije iz EPCG taj paket akcija, jer je elektroenergetska kompanija to u mogućnosti“, rekao je Marić na konferenciji za novinare.

Kasnije se, kako je dodao, otvaraju mogućnosti strateškog djelovanja države u odnosu na ono što je perspektiva razvoja ukupnog elektroenergetskog sistema u Crnoj Gori.

Opozicioni ministri treba brzo da imaju sastanak sa predstavnicima vlasti i vicepremijerom Vujicom Lazovićem kako bi probali da se dogovorimo oko mogućnosti da dođe do promjene ugovora u tom dijelu. Da li će doći do dogovora ne znam, a ukoliko se to ne desi, izdvojiću mišljenje“, kazao je Marić.

On je naveo da je decidno protiv mehanizma koji se predlaže i smatra da bi se time prekršile određene odredbe političkog sporazuma, jer se takve strateške odluke u predizbornom periodu moraju donijeti konsenzusom.

Vlada je na sjednici u ponedjeljak usvojila Predlog akcionarskog ugovora sa A2A, kroz koji će definisati odnose sa A2A unutar EPCG, koji podrazumijeva gradnju drugog bloka Termoelektrane TE u Pljevljima.

Lazović je ranije kazao da u slučaju da ih A2A iz bilo kojih razloga ne podrži u svim aktivnostima koje treba da se realizuju u izgradnji drugog bloka u tom momentu država nastavlja da ga grade, a preuzimaju kompletan menadžment u EPCG.

Oni imaju pravo da aktiviraju put opciju koja podrazumijeva da je država u obavezi da kupi njihovih 41,7 odsto akcija za 250 miliona eura i da ih plati u sedam godišnjih rata po 35 miliona eura”, precizirao je Lazović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *