Investicioni bum u Hrvatskoj: Najvljeno 50 velikih projekata

Dodajte komentar

Sudeći prema najavama, u Hrvatskoj će turistička sezona 2017. biti jedna od boljih, u posljednjih nekoliko godina, kad je riječ o investicijama.

Za sada je, potvrdili su u Ministarstvu turizma, u najavi 50-ak velikih projekata koji će se dovršiti do početka sljedeće sezone, među kojima i veliki broj krupnih investicija poput cijelih kompleksa koji će značajno uticati na poboljšanje turističke slike.

Govorimo o 50-ak novih hotela na Jadranu i na kontinentu, a trenutno smo u fazi prikupljanja preciznijih informacija o vrijednosti projekata. Ali činjenica je da imamo i sedam investicija na listi strateških projekata, i još 12 kao potencijalne candidate”, potvrdio je za Jutarnji list ministar turizma Anton Kliman.

Govorimo i o aktivaciji bivše vojne imovine koju treba staviti u turističke svrhe, ali i o nizu isključivo privatnih investicija koje su započete ove, a dovršiće se sljedeće godine”, dodao je on.

Lista projekata nije finalna jer Ministarstvo turizma još prikuplja podatke od turističkih zajednica i investitora, ali i HBOR-a koji velikim delom učestvuje u sufinansiranju tih projekata.

Međutim, prema popisu investicija koje je prikupio Jutarnji list, vrijednost projekata koji će se dovršiti do sezone 2017. prelazi 300 miliona eura, a očekuje se da bi mogla preći i pola milijarde s obzirom na veliko interesovanje investitora, ali i domaćih i stranih građevinskih kompanija.

Veliki broj kompanija odlučio se za preusmjeravanje investicija u turizmu, shvativši da je riječ o popularizovanom sektoru koji im je trenutno najsigurniji za ostvarivanje prihoda.

Gledajte, javnih investicija praktično da i nema, a kako je i stanogradnja dugo u padu, najlogičnije se preusmjeriti na turističke projekte. Budući da je prema našim informacijama u sljedećih godinu i po dana izražen interes za ulaganje više od pola milijarde eura u turizam, domaće građevinske kompanije ovde kao podizvođači pronalaze jako dobar izvor zarade”, potvrdio je direktor jedne hrvatske kompanije.

Upozorava da se Hrvatskoj okreću i strane građevinske kompanije.

To je posljedica geopolitičke situacije. Ulaganja u neke druge destinacije smanjuju se zbog sigurnosnih razloga, a kako se Hrvatska ipak percipira kao sigurna zemlja, i strane kompanije sve više razmišljaju kako da dobiju svoj deo kolača”, rekao je za Jutarnji list.

Ono što je sigurno jeste da će Hrvatska u 2017. godinu ući s priličnim brojem obnovljenih, nadograđenih, rekonstruiranih, ali i potpuno novih hotelskih kompleksa.

I dok su investicije prvenstveno razlog za veselje, povećanje smještajnih kapaciteta još jednom će aktivirati problematiku nedostatka radne snage u turizmu u kojem već ove godine nedostaje oko 30.000 radnika.

Ministar Kliman zato najavljuje da već ovih dana u saradnji s HZZ-om i HTZ-om pokrenuti kampanju za prekvalifikaciju svih onih koji bi se uključili u rad u turizam.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *