EPCG – A2A: Interesi države zaštićeni su kroz izlaznu opciju i pravo preče kupovine

Dodajte komentar

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Prof. dr Vujica Lazović i ministar ekonomije dr Vladimir Kavarić sastali su se danas sa članovima Vlade koje je predložila opozicija – potpredsjednikom Miloradom Vujovićem i ministrima finansija mr Raškom Konjevićem, unutrašnjih poslova Goranom Danilovićem i rada i socijalnog staranja Borisom Marićem u skladu sa radnim zaključkom usvojenim na 165. sjednici Vlade Crne Gore održanoj 11. jula da treba održati dodatne konsultacije sa ciljem postizanja većeg stepena saglasnosti u vezi sa Akcionarskim ugovorom između Države Crne Gore i kompanije A2A i izgradnjom II bloka TE Pljevlja.

Članovi Vlade iz parlamentarne većine izložili su argumentaciju i zadati prioritet kojima se Vladin tim rukovodio prilikom pregovora, a to je da Akcionarski ugovor štiti interese Države i uspostavlja okvir u kojem će Vlada i A2A funkcionisati tokom ove godine kao najvažnije godine s obzirom na činjenicu da do kraja 2016. moraju biti donijete sve relevantne odluke u vezi sa projektovanjem, finansiranjem i izgradnjom II bloka TE Pljevlja za šta je dogovor sa kompanijom A2A preduslov. Ukazano je da je Češka izvozna banka, kao partner kompanije Škoda Praha koja bi trebalo da projektuje i izgradi II blok TE Pljevlja ukazala da je pristanak manjinskog akcionara uslov za posao.

Predstavnici parlamentarne većine na sastanku ukazali su još jednom da je Ugovor instrument sporazumnog rešavanja odnosa u slučaju da A2A odluči da izađe iz Elektroprivrede te da je s tim u vezi predviđeno pravo A2A da aktivira tzv. „izlaznu opciju“ koja podrazumijeva da Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u Elektroprivredi Crne Gore i to za 250 miliona eura u 7 godišnjih rata, a da ukoliko kompanija A2A odluči da ne aktivira tzv „izlaznu opciju“ Vlada ima pravo preče kupovine. Pojašnjeno je da je predloženim ugovorom precizirano da u toj varijanti, neaktiviranja tzv. „izlazne opcije“, kompanija A2A nema pravo da proda akcije trećem licu direktno već da prije eventualne prodaje mora Vladi dostaviti obavještenje o namjeri da proda svoje akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, i da tada država Crna Gora donosi procjenu odnosno odlučuje da li joj kupac prihvatljiv ili nije te da u slučaju nesaglasnoti uvijek može aktivirati pravo preče kupovine. Takođe je ponovljeno da bi svaka prodaja akcija trećem licu značila i gubitak prava upravljanja.

U cilju postizanja što je šireg mogućeg konsenzusa u vezi sa izgradnjom II bloka TE Pljevlja, za šta je ovaj ugovor uslov, na sastanku su razmatrani i drugi modaliteti o kojima je postignuta saglasnost da su pravno mogući samo uz saglasnost A2A s obziorm da nisu zakonska obaveza i da spadaju u red prava svojine koje jemče Ustav Crne Gore i međunarodno pravo. Dogovoreno je da pravni savjetnici Vlade Crne Gore u narednom periodu pretoče predloge koji su usaglašeni, u formu koja bi bila upućena italijanskoj kompaniji na razmatranje.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Srđan Kovačević, savjetnik predsjednika Vlade za energetski i industrijski razvoj i član Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore dr Ranko Milović i član Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore imenovan po Lex Specialisu Dejan Milović.

analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *