EU: Prikpljeno više od 10 milijardi eura u Fond za jedinstveno spašavanje banaka

Dodajte komentar

Jedinstveni mehanizam spašavanje banaka u EU (SRB – Single Resolution Board) prikupio je 30. juna 6,4 milijardi eura doprinosa za Fond jedinstvenog spašavanja (SRF – Single Resolution Fund) osnovanog pod okriljem Evropske bankarske unije.

Danas SRB može sa zadovoljstvom da izvijesti kako je prikupio više od 10 milijardi eura ukupnih priloga od više od 4.000 banaka i investicionih firmi preko NRS-a (nacionalnih vlasti za spašavanje). Prateći dogovor o međusobnom transferu priloga za SRF („IGA“), iznos od 4.3 miliona eura od priloga iz 2015. godine je prebačen SRF-u krajem januara 2016. godine, saopšteno je iz ovog fonda.

SRF će biti izgrađen tokom tranzicionog perioda od osam godina (2016-2023) i dostići će najmanje 1% pokrivenih depozita unutar zemalja članica Mehanizma jedivnstvenog spašavanja (Single Resolution Mechanism) do kraja 2023. godine. Tokom tog perioda, prilozi će biti alocirani različitim odjeljenjima koji odgovaraju svakoj zemlji članici (nacionalna odjeljenja).

Banke moraju dati godišnje ex-ante priloge za SRF. Ovi prilozi se uglavnom računaju na osnovu pasive institucije, isključujući vlastite fondove i pokrivene depozite, i prilagođeni su riziku.

Mehanizam jednostranog spašavanja je kamen temeljac Bankarske unije sa SRF-om kao pribježištem. On će značajno povećati fleksibilnost evropskog bankarskog sektora u korist građana EU i biznisa.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *