Traže da Škoda Praha za 17 miliona pojeftini izgradnju drugog bloka

Dodajte komentar

Protokol o saradnji vlada Crne Gore i Češke u gradnji drugog bloka termoelektrane i ugovor o menadžmentu u EPCG sa italijanskom kompanijom A2A podijeljen je ministrima na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Očekuje se da bi taj dokument trebalo da bude razmatran na narednoj sjednici Vlade u ponedjeljak, saznaje Pobjeda.

Pregovori sa Česima

Nakon dugih pregovora sa kompanijom Skoda Praha, koja je izabrana za graditelja drugogbloka, do sada nije usaglašena jedino konačna vrijednost ugovora o izvođenju radova, što bi trebalo da bude poznato narednih dana. Prvobitna ponuda Škode Praha od 338,5 miliona eura, kao i dodatnih radova koje je tražio radni tim u vrijednosti od 10,7 miliona eura, do danas je korigovan na 325 miliona. Crnogorska strana smatra da bi finalna ponuda trebalo da bude 321,68 miliona eura. Ta cijena uključuje ugovor o izvođenju radova, koji bi trebalo da bude 311,79 miliona, kao i ugovor o izradi glavnog projekta, čija bi cijenabila 9,89 miliona eura.

Prema informacijama Pobjede, preliminarna ponuda Škode Praha za projektovanje bila je 16,92 miliona eura i u pregovorima je skoro prepolovljena. Osnovni princip novogugovora sa A2A je da će se graditi drugi blok. Italijani će dobiti pravo na upravljanje, ali moraju preuzeti i odgovornost, dok će država imati veću kontrolu nad radom menadžmenta nego u prethodnom ugovoru. I A2A i Vlada se odriču arbitraže, a u slučaju raskida ili isteka ugovora utvrđena je cijena izlazne opcije po kojoj Vlada preuzima svih 41,7 odsto akcija A2A u EPCG za 250 miliona eura, koje treba da isplati u sedam godišnjih rata.

Za i protiv

Crnogorska strana insistira na izgradnji drugog bloka termoelektrane zbog energetske nezavisnosti, eliminisanj a deficita i poboljšanja sigurnosti snabdijevanja potrošača. A2A se protivila izgradnji drugog bloka dijelom zbog toga što do sada nijesu naplatili nijednu dividendu, kao i zbog zahtjeva da proizvode isključivo zelenu struju.

Vlada je polovinom 2013. počela proceduru za izgradnju drugog bloka tako što je na adrese 13 referentnih kompanija poslala pozivno pismo za dostavljanje ponuda. Odazvalo se devet, a niko se nije žalio na izbor Škode Praha. Od izgradnje drugogbloka se očekuje i da riješi pitanje toplifikacije Pljevalja, čime bi se smanjila zagađenost u tom gradu.

Planirano je da za gradnju drugog bloka EPCG iz sopstvenih sredstava izdvoji trećinu potrebnog novca, a da se dvije trećine obezbijede kreditom češke Eksim banke, koji bi se otplaćivao 12 godina i imao tri godine grejs perioda. Njemačka kompanija Fihner je navela da su rezerve uglja 66,8 miliona tona i raspoloživih dodatnih 25,4 miliona tona uglja što ukupno daje raspoloživi ugljeni resurs od 91,3 miliona tona. Rudnik u ovom trenutku ima koncesije za svih dokazanih 66,8 miliona tona rezervi uglja.

Po studiji izvodljivosti zahtjevana stopa prinosa procijenjena je na devet odsto. Kako je ocjena rentabilnosti i rizičnosti projekta procijenjena na 13,16 odsto, Deloat je zaključio dajeprojekatizvodljiv.
Blokirano 70 miliona profita

Italijani su za akcije u EPCG platili434miliona2009. godine. Od tada je u EPCG uloženo 150 miliona eura. lako je ukupan profit za 2014. godinu bio 35 miliona eura, a za prošlu godinu 15 miliona, A2A još nije naplatila ni centa, jer je odluka o konverziji duga u kapital zapela kod Komisije za hartije od vrijednosti. Razlog zastoja je visina naknade koju traži KHOV. Za ovu se godinu očekujeprofit od 20 miliona eura. Prije ulaska Italijana u EPCG, dakle 2009. godine, profit kompanije bio je četiri miliona eura.

Država Je 2014. godine izvršila konverziju duga EPCG od skoro 45 miliona eura u kapital EPCG-a, čime je svoj udio povećala na 57 odsto, a itaiijanski smanjila za dva procenta na 41,7 odsto kapitala.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *