Policija zaplijenila dokumenta slovenačke centralne banke

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) zaprijetila je Sloveniji pokretanjem pravnog procesa nakon što je policija te zemlje zaplijenila dokumente u prostorijama slovenačke centralne banke.

Predsjednik ECB Mario Draghi osudio je pljenidbu dokumenata, čime se krše privilegije i imunitet ECB, i pozvao predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera da interveniše.

Slovenačka policija sprovela je racije na četiri lokacije u Ljubljani, uključujući centralnu banku, sakupljajući dokaze u okviru pretkrivične istrage o mogućim neregularnostima tokom intervencije u bankarskom sistemu 2013. godine.

Zaplijeljena oprema sadrži informacije ECB, a takve informacije direktno su zaštićene primarnim zakonom EU“, napisao je Dragi u pismu slovenačkom državnom tužiocu.

Dragi je dodao da će ECB ispitati mogućnost primjene pravnog lijeka u skladu sa slovenačkim zakonima.

ECB navodi da je policija zaplijenila informacije iz kompjutera guvernera Banke Slovenije Bostjana Jazbeca, koji je član Upravnog savjeta ECB, kao i bivšeg guvernera i nekih članova osoblja.

Slovenačka policija navodi da je istraga povezana sa intervencijom u jednoj banci koju je država spasila 2013. godine, kada je toj banci omogućeno da otpiše svoj dug i obaveze prema akcionarima u vrijednosti od 257 miliona eura.

Prethodna Vlada je 2013. godine morala da uloži više od tri milijarde eura u lokalne banke kako bi spriječila njihov kolaps pod pritiskom loših zajmova.

Država je poslije te intervencije izbjegla uzimanje strane finansijske pomoći. U okviru remonta bankarskog sistema, u pet banaka otpisane su akcije u vrijednosti od oko 600 miliona eura.

Udruženje malih slovenačkih akcionara podnijelo je nekoliko tužbi protiv Banke Slovenije i lokalnih banaka, tvrdeći da ove akcije i kapital akcionara u spašenim bankama nije trebalo brisati. Nijedan slučaj još nije doveden do kraja.

Banka Slovenije odbacuje navode da je napravila greške kada je sastavljala paket za spašavanje slovenačkih banaka.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *