Kako je Lionel Mesi lobovao španski pravosudni sistem

Dodajte komentar

Vjerovatno najbolji fudbaler na svijetu Lionel Mesi nas godinama na spektakularne načine uvjerava da zna da daje golove, ali smo shvatili da je prilično dobar i u odbrani. Samog sebe od zakona.

Ljubitelji fubala, možete mirno da spavate. Iako je Mesi nakon još jednog neuspjelog pohoda na trofej u nacionalnom dresu objavio penzionisanje iz reprezentacije, malverzacije njegovog tima sa porezom ga neće udaljiti sa terena u dresu Barse. Kako nalaže španski zakon, Mesi najvjerovatnije neće morati da služi kaznu jer je ona manja od dvije godine robije.

Leo je zajedno sa svojim ocem, Horheom, koji je zadužen za njegove finansije, optužen za tri prekršaja. Zajedno su njih dvojica utajili 4.1 miliona eura poreza na zaradu ostvarenu prodajom prava na Mesijeve slike. Zvijezda Barse će dodatno morati da plati kaznu od 2 miliona eura, dok će njegov otac morati da izdvoji tek 1.7 miliona uz zatvorsku kaznu od 21 mjesec. Ako ste počeli da se brinete za stanje Mesijevog novčanika, ovdje treba napomenuti da Argentinac zarađuje 300.000 eura. Nedjeljno.

Dvojac je koristio poreska utočišta u Urugvaju i Belizeu kako bi “uštedjeli” 4 miliona eura, a fudbaler je na suđenju rekao da nije bio svjestan načina na koji se njegov novac koristi.”Istina je da nisam. Nisam znao“, rekao je Mesi na suđenju. “Kao što je moj otac ranije objasnio, ja sam se posvetio igranju fudbala, vjerovao sam svom ocu i advokatima koji su se bavili tim stvarima.”

Mesi je još 2013. uplatio 4.45 miliona eura kako bi pokrio neplaćeni porez i kamatu, ali ga to nije oslobodilo suđenja kako se nadao.

Izvor: VICE

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *