5 razloga zašto će euro jačati

Dodajte komentar

Šef valutnih strategija u HSBC-u David Bloom i njegov tim kažu u izvještaju objavljenom u srijedu da se ne bi trebalo kladiti protiv eura.

Kao i mnogi drugi na Wall Streetu, HSBC je snizio godišnju prognozu za par euro-dolar nakon glasanja, opravdavajući je smanjenjem izvoza iz eurozone u Britaniju i ohrabrenjem političkih partija na kontinentu, naročito onih u Francuskoj i Holandiji da naprave svoje referendume. Međutim, Bloom i njegov tim smatraju da je klađenje na dodatni pad eura zaludno, barem u periodu do kraja godine.

Dok je funta padala na niske nivoe koji nisu viđeni još od sredine osamdesetih godina, euro se pokazao prilično otpornim.

Od glasanja, euro je oslabio prema dolaru i porastao u odnosu na funtu i mnoge druge valute manjih partnera u trgovini u centralnoj i istočnoj evropi.

Nakon referenduma održanog 23. juna, euro je ojačao više od 12 odsto u odnosu na funtu.

U Reutersovoj anketi, u kojoj je učestvovalo 70 ekonomista, prognoze za euro govore da će godinu završiti na 1.08 dolara, što je pad od skoro 3% sa 1.11, koliko je iznosio odnos kasno popodne u srijedu.

Eurozona ima veliki suficit budžeta

Ponekad, rezultati valute se svode na jednostavnu računicu”, kaže Bloom za MarketWatch.

Britanska funta je pogođena djelimično zbog njenog ogromnog budžetskog deficita. Britanska ekonomija se oslanja na susretanje potreba za sredstvima i stranog kapitala. S druge strane, ekonomija eurozone ima budžetski suficit, što znači da je ukupna vrijednost dobara, usluga i investicionog kapitala koja se uliva u njenu ekonomiju veća od one koja izlazi.

Bloom smatra da će tražnja stranih investitora za eurima vjerovatno dati potporu zajedničkoj valuti.

1

2. Mala vjerovatnoća za recesiju u eurozoni

Nesigurnost zbog detalja i vremenskog trenutka Brexita će vjerovatno ograničiti poslovne investicije u eurozoni u godinama koje predstoje, ali ekonomski udarac neće biti toliko ozbiljan da pogura ekonomiju u recesiju.

HSBC je snizio prognozu rasta za 2017 na 1% sa 1.5% nakon glasanja, ali je zadržao iste prognoze za 2016. S druge strane, iz ove banke očekuju da će udarac po britansku ekonomiju biti znatno jači.

2

3. Domino efekat je prenaduvan

Talas euroskeptičnih partija širom Evropske unije je pozdravio glasanje na Brexitu i pozvao na slične referendume u svojim zemljama. Ovo bi moglo izazvati domino efekat, šireći slične referendume širom kontinenta.

Ali Bloom smatra da će političke partije koje su protiv eurozone ostati na ivici, a da će negativan sentiment oko europske unije biti manje intenzivan od očekivanja.

3

4. Brexit bi mogao da ujedini eurozonu

Ako ništa drugo, odluka Britanije je podsticaj evropskim zvaničnicima da ostajanje u zajednici učine primamljivijom opcijom.

Tenzije između fiskalno konzervativnih sjevernih zemalja, naročito Njemačke, i finansijski uzdrmanih zemalja eurozone, koje su fiskalno darežljivije, ostaje akutno, smatraju ekonomisti HSBC-a.

Međutim, Brexit bi mogao da bude poziv za buđenje zvaničnicima obe strane da se ujedine i pronađu moguće rešenje. U HSBC-u ne navode šta bi ovo rješenje moglo da bude.

5. Trgovci ne treba da se klade protiv Fed-a

Jedan od najvažnijih razloga zašto se ne treba kladiti protiv eura je očekivanje da će Federalne rezerve sedeti na rukama do kraja godine.

Ovaj argument je dobio još jedno pojačanje u srijedu, kada je Fed nagovijestio da je porasla podrška da se kamatne stope zadrže na postojećem nivou.

Kao rezultat, razlika između kamatnih stopa u SAD i Njemačkoj se nije povećala, kao što se može vidjeti na grafiku. Razlika u kamatnim stopama je ključni pokretač deviznog kursa. Kada se prinosi u jednoj zemlji kreću relativno u odnosu na prinose u drugoj zemlji, njihove valute će obično jačati u potpunoj saglasnosti, jer će privući investitore na veće povraćaje na uloženu investiciju.

Fed neće povećavati kamatne stope ove godine, kažu ekonomisti HSBC-a. Oni očekuju samo jedno povećanje u 2017. Od evropske centralne banke očekuju da nastavi postojeći program monetarnog popuštanja. Ali bez većih stopa u SAD, malo je podsticaja za jačanje dolara.

zadnja

GdeInvestirati

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *