Samsung očekuje najbolje kvartalne rezultate u posljednje dvije godine

Dodajte komentar

Samsung bi ovih dana trebao objaviti očekivanja o najboljim tromjesečnim rezultatima od 2014. godine, a to ponajprije može zahvaliti izvrsnom tržišnom uspjehu najnovije perjanice, telefona Galaxy S7.

U anketi Thomson Reutersa 16 analitičara u prosjeku očekuje da će južnokorejski div za drugo tromjesečje objaviti operativnu dobit od 7,8 biliona wona (6,8 milijardi dolara). U tom slučaju radilo bi se o najboljem kvartalu od prvog tromjesečja 2014. kada je dobit iznosila 8,5 biliona wona. Lavovski dio te zarade trebala bi donijeti divizija za mobilne telefone od koje se očekuje dobit od 4,3 biliona wona. Time bi Samsung trebao nastaviti ovogodišnji pozitivni trend jer je već prvo tromjesečje donijelo bolje rezultate od očekivanja.

Problem ostaje kinesko tržište koje konstantno gubi interes za Samsungovu gamu mobilnih telefona. Godišnji izvještaj održivosti kompanije otkriva da Samsung ostvaruje pad na kineskom tržištu već tri godine za redom, gde je prvobitno taj udio bio 18%, nakon toga 16%, a prethodne godine je iznosio 15%.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *