Potpisan ugovor o izgradnji Transbalkanskog elektroenergetskog koridora kroz Crnu Goru

Dodajte komentar

Ugovor o izgradnji Transbalkanskog elektroenergetskog koridora kroz Crnu Goru potpisan je u Lastvi Grbaljskoj.

Ugovor je vrijedan 25 miliona eura, finansira ga Evropska unija, a implementira Njemačka razvojna banka (KfW),

Ugovor su u sredu potpisali ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić, član upravnog odbora KfW za Evropu i Aziju, Roland Siler i izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Bulatović, prenijela je RTCG.

Projekat podrazumijeva jačanje crnogorske infrastrukture vezane na podmorski kabl i izgradnju dalekovoda između Crne Gore i Srbije. Ukupna vrijednost projekta je 127 miliona evra. Crnogorski elektroprenos je uz pomoć Vlade Crne Gore obezbijedio kreditna sredstva od strane EBRD-a i KfW-a, a ugovor koji potpisujemo predstavlja ko-finansiranje tih kreditnih sredstava iz donacije u iznosu od 25 miliona eura“, naglasio je ministar Kavarić.

On je podsjetio da projekat, za čiju izgradnju je potpisan ugovor o finansiranju iz donacije, ima gigantski značaj za energetiku i cjelokupnu ekonomiju Crne Gore.

Sama povezanost sa Italijom podmorskim kablom je po sebi prioritet ove zemlje. On Crnu Goru stavlja u središte energetskih tokova ovog dijela svijeta i u potpunosti mijenja vizuru svih ostalih susjednih zemalja, dajući im mogućnost povezivanja sa Zapadnom Evropom, preko Crne Gore. Ali, kabl sa Italijom ima svoju punu snagu i svrsishodnost jedino realizacijom ovog projekta“, zaključio je Kavarić.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *