Pejović: Pad kreditnog rejtinga izazvaće rast kamata za građane i privredu

Dodajte komentar

Rejting koji dodjeljuju velike bonitetne agencije Mudis i Standard end Purs je svakako značajan input za kreditni rizik. Snižavanje kreditnog rejtinga Crne Gore, što je prvenstveno posljedica visokog deficita i povećanja javnog duga, sigurno će uticati na rast kamatnih stopa za građane i privredu, izjavio je za Portal Analitika ekonomski analitičar Zarija Pejović.

Crna Gora se 2010. i 2011. zaduživala po visokim kamatnim stopama zbog sistemskog rizika. Sadašnji rast kamatnih stopa više nije zbog sistemskog rizika, već zbog unutrašnjeg deficita, krize javnih finansija i brzog rasta javnog duga. Ubuduće ćemo se teško moći zaduživati emisijom euroobveznica, već ćemo se morati obratiti komercijalnim bankama. U cilju dobijanja jeftinijih kredita, mislim da ćemo morati pregovarati sa Međunarodnim monetarnim fondom“, ocijenio je Pejović.

On je podvukao da rast izvornih prihoda države, bez obzira na povećanje određenih poreza i BDP-a, ne prati dinamiku rasta javnog duga.

Interesantan je podatak da smo od 2008. godine povećali izvorne prihode za 50 mliona ili najviše 60 miliona eura. Da bi se povećali izvorni prihodi potrebne su ne samo fiskalne, već i razvojne mjere. Sprovođenje razvojnih politika omogućilo bi veće prihode i saniralo krizu u javnim finansijama“, naglasio je Pejović.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *