Zašto rastu akcije britanskih kompanija?

Dodajte komentar

Nakon naglog pada od 9% jutro nakon referenduma, na britanskom tržištu akcija brzo je došlo do stabilizacije i nastavka rasta. Od tada cijene ne prestaju da rastu, a FTSE100 indeks je porastao za čak 15% te se sada nalazi osetno iznad nivoa na kojem je bio u danima prije održavanja referenduma.

Zašto je Brexit pozitivan za akcije?
Nakon početnog šoka i nagle rasprodaje akcija i britanske funte, investitori su vrlo brzo shvatili da je kurs funte mnogo bitniji za poslovanje britanskih kompanija nego što je članstvo u EU. Budući da je funta oslabila približno 10% u odnosu na većinu ostalih najvažnijih valuta na svijetu, proizvodi i usluge britanskih kompanija su u inostranstvu preko noći postali 10% jeftiniji. Kompanije čije akcije su uključene u računanje FTSE100 indeksa približno 75% prihoda ostvaruju u inostranstvu pa investitori smatraju da je trenutno isplativo kupiti ih bez obzira na Brexit.

Drugi razlog rasta cijena akcija i indeksa je najava Marka Carneya, guvernera britanske centralne banke, da će vrlo verovatno tokom ljeta spustiti referentne kamatne stope kako bi novac postao lakše dostupan, što će pomoći da se vrati stanje u normalu nakon neočekivane odluke o napuštanju EU. Investitori smatraju da će jeftiniji krediti koji dolaze sa spuštanjem kamatnih stopa takođe doprinijeti ostvarivanju boljih poslovnih rezultata velikih kompanija, što je dodatan razlog za kupovinu akcija, zbog čega i britanski indeksi rastu.

Šta se događa sa ostalim indeksima?
Ostali najtrgovaniji svetski indeksi su nakon britanskog referenduma prošli mnogo gore od britanskog FTSE100 indeksa, što je na prvi pogled nelogično. No treba imati na umu da su neke valute, kao što su američki dolar i japanski jen značajno ojačale zbog odluke na referendumu, što će uzrokovati privremeni pad prihoda kompanija na osnovu čijih akcija su izračunati referentni indeksi berzi u ostalim razvijenim ekonomijama.

Američki SP500 indeks je nakon referenduma pao 6%, no do sada je nadoknadio gotovo svu izgubljenu vrijednost i nalazi se vrlo blizu nivoa na kojem se nalazio u danima prije referenduma. Njemački DAX je odmah nakon vijesti o rezultatu referenduma pao čak 12%, no nakon smirivanja situacije počeo je da raste i do sada nadoknadio približno polovinu izgubljene vrijednosti.

Kakvo kretanje očekivati u bliskoj budućnosti?
Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će svi najtrgovaniji svjetski indeksi u idućim mjesecima nastaviti sa rastom. Britanska centralna banka će dodatno popustiti već labavu monetarnu politiku što će pogodovati rastu britanskih akcija i indeksa.

Evropska centralna banka će, ako bude potrebno, vjerojatno verbalno intervenisati i najaviti nove mjere ukoliko se ispostavi da dolazi do negativnih posljedica Brexita na ekonomska kretanja u Evropi. Zbog toga će vjerojatno DAX i ostali kontinentalni indeksi nastaviti da rastu. Kada je u pitanju američko tržište, većina stručnjaka se slaže da je nova odgoda podizanja kamatnih stopa od strane američke centralne banke vrlo izgledna. Posljednjih nekoliko godina su odgode uzrokovale rast cijena američkih akcija zbog produženja perioda veoma jeftinog novca za kompanije i potrošače, što je pozitivno uticalo na profitabilnost kompanija. Ukoliko opet dođe do odgode podizanja kamatnih stopa, može se očekivati novi rast cijena akcija i indeksa u SAD.

Bif

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *