Berze slabe treći dan zaredom

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu su cijene dionica skliznule treći dan zaredom zbog zabrinutosti ulagača u vezi posljedica ′Brexita′, a pod najvećim je pritiskom bankarski sektor.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto, nakon što je jučerpao 1,5 posto.

Londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,2 i 0,9 posto.

Najviše je jutros, 1,2 posto, pao STOXX Europe 600 indeks bankarskog sektora, a tržišta su pod pritiskom i zbog toga jer su ponovno na površinu izbila strahovanja od posljedica izlaska Britanije iz Evropske unije.

Prošle nedjelje su svjetske berze snažno porasle, nadoknadivši velik dio gubitaka nastalih neposredno nakon odluke Britanaca na referendumu 23. juna o izlasku iz Unije, jer su se ulagači nadali novim podsticajnim mjerama centralnih banaka.

 

Loše na tržišta utiče i jučerašnji pad cijena nafte za 5 posto jer se zbog usporavanja rasta globalne ekonomije očekuje pad potražnje za ′crnim zlatom′, dok je proizvodnja i dalje vrlo visoka.

Doduše, jutros su se cijene nafte stabilizovale, no pod pritiskom je britanska funta nakon što je juče britanska centralna banka morala ubrizgati nova sredstva kako bi podržala kreditiranje tamošnjih banaka.

Juče se u ovo doba kurs funte kretao oko 1,3250 dolara, da bi jutros zaronio na samo 1,2798 dolara, novi najniži nivo od 1985. godine.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio na gubitku 1,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao 1,9 posto, na 15.378 bodova.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *