Alter Modusu dva miliona eura kredita za energetsku efikasnost

Dodajte komentar

Fond Green for Growth (GGF) za jugoistočnu Evropu odobrio je mikrofinansijskoj instituciji (MFI) Alter Modus kredit prvog reda u iznosu od dva miliona eura, u okviru sporazuma kojim se ulaže u rastuće tržište energetske efikasnosti Crne Gore.

Time se, kako je saopšteno, nastavlja ekspanzija i diversifikacija geografskog i poslovnog obuhvata fonda.

„Alter Modus, najveća crnogorska mikrofinansijska institucija sa tržišnim učešćem od 70 odsto, prepoznala je značaj finansiranja energetske efikasnosti i rastući potencijal ovog segmenta. Osim što će navedena investicija pomoći Alter Modusu da postane pionir u finansiranju energetske efikasnosti u zemlji, ona akcenat stavlja i na sposobnost GGF da finansira mjere smanjenja potrošnje energije na novim tržištima“, navodi se u saopštenju.

Od Alter Modusa se, kako se dodaje, očekuje dalje kreditiranje klijenata na polju primjene mjera smanjenja potrošnje energije i emisije gasova domaćinstava i biznisa. Uz sredstva kredita, Alter Modus će od Fonda GGF dobiti i tehničku podršku za unaprijeđenje kapaciteta institucije u domenu kreditiranja energetske efikasnosti.

Prema riječima predsjednika GGF, Kristofera Noulsa, partnerstvo Fonda sa Alter Modusom predstavlja još jedan primjer njihove želje da nastave ekspanziju aktivnosti Fonda.

Dodavanjem novog imena na spisak zemalja kojima pružamo finansijsku podršku na implementaciji mjera kojima se smanjuje upotreba energije i emisija štetnih gasova, Fond GGF je preduzeo još jedan korak ka ispunjenju svojih ciljeva“, rekao je Nouls.

Izvršni direktor Alter Modusa Ana Kentera saopštila je da potpisivanjem ugovora sa Fondom GGF počeli su uvođenje prvog kreditnog proizvoda energetske efikasnosti u sektoru mikrofinansiranja u Crnoj Gori.

Ovaj projekat će unaprijediti naše postojeće kapacitete kako bismo klijentima pomogli da u svojim prostorijama sprovedu mjere energetske efikasnosti, te unaprijede konformitet putem termičke izolacije građevina, zamjene prozora i vrata i ostalih mjera“, rekla je Kentera.

Ona je navela da će svim tim mjerama, njihovi klijenti direktno uticati na smanjenje troškova domaćinstva, odnosno poslovanja.

Uvjereni smo da je ovo samo početak naše saradnje sa GGF, s obzirom na to da očekujemo da će svjesnost o značaju energetske efikasnosti u našoj zemlji rasti u budućem periodu”, zaključila je Kentera.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *