Zaustavljen rast cijena nafte

Dodajte komentar

Cijene nafte povukle su se u današnjem trgovanju u Aziji, pri čemu se nafta “brent” spustila ispod 50 dolara na vijest da je Nigerija povećala proizvodnju nakon popravke infrastrukture oštećene u napadima militanata.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u avgustu pala je za 67 centi (1,37 odsto) na 48,32 dolara za barel, dok se sjevernomorska sirova nafta “brent” za septembarske isporuke spustila za 42 centa (0,84 odsto) na 49,68 dolara, prenosi Frans pres.

Agencija “Blumberg news” je izvijestila jutros da je Nigerija, najveći afrički proizvođač nafte, pumpala u prosjeku 1,53 miliona barela dnevno prošlog mjeseca, što je za oko 90.000 barela dnevno više nego u maju.

Nigerijski ministar za naftne resurse, Emanuel Kaćikvu, rekao je prošlog mjeseca da je primirje s pobunjeničkim snagama omogućilo vladi da popravi oštećene naftovode, navodi njujorška novinska agencija.

“Cijene nafte se povlače zbog zabrinutosti što jenjavaju poremećaji u isporukama, tako da su tržišta reagovala na vijest da je nigerijska proizvodnja porasla prošlog mjeseca”, izjavio je za Frans pres analitičar u kompaniji IG Markets, Bernard Ou.

Uprkos povećanju proizvodnje, nedavni obnovljeni napadi na nigerijske naftovode izbacuju u prvi plan volatilnost situacije u toj zemlji.

Naime, cijene sirove nafte su juče porasle nakon što je nigerijska militantna grupa “Osvetnici delte Nigera” u nedjelju preuzela odgovornost za pet napada na državnu naftnu i gasnu infrastrukturu, obnavljajući kampanju sabotaža posle nedavnog zatišja.

Ta militantna grupa se bori za veći udio u prihodima od nafte u delti Nigera i veću političku autonomiju.
Britanska Barkliz banka saopštila je da će cijene ove sirovine i dalje biti pod pritiskom britanskog glasanja za napuštanje Evropske unije, i da tek predstoji širenje punih efekata te odluke.

Ozbiljna upozorenja o uticaju glasanja Ujedinjenog Kraljevstva za izlazak iz EU na svetska finansijska tržišta i na apetite za rizikom tek će se manifestovati na robnim tržištima, koja su generalno u proteklih nedjelju dana imala robusno poslovanje“, navodi se u tržišnoj analizi Barkliz banke.

Da li će se to pokazati kao zatišje pred buru zavisi od obima negativnih efekata“, dodaje se u analizi.
Iz Barkliza ocenjuju da će “pogoršanje globalnih ekonomskih izgleda, neizvjesnost na finansijskim tržištima i potencijalni efekti uzburkavanja situacije u regionima ključnim za rast tražnje za naftom vjerovatno dodatno ugroziti ionako mlake trendove rasta industrijske tražnje”.

Kamatica

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *