Triglav grupa popravila bonitetnu ocjenu

Dodajte komentar

Agencija za ocjenu boniteta S&P Global Ratings 1. jula 2016. je Triglav grupi (u okviru koje posluje crnogorsko „Lovćen osiguranje“A.D.), a time i njenom matičnom društvu Zavarovalnici Triglav i društvu kćeri Pozavarovalnici Triglav Re podignula dugoročnu kreditnu bonitetnu ocjenu i ocjenu finansijske moći sa „A-„ na „A“. Obje bonitetne ocjene imaju stabilnu srednjoročnu prognozu.

Agencija za ocjenu boniteta je popravila ocjenu poslovnog rizika Triglav grupe te ga ocijenila kao stabilan, pri čemu je uzela u obzir u prvom redu poboljšane uslove na slovenačkom tržištu osiguranja, koji su rezultat nižeg rizika zemlje. Investicioni portfelj Grupe, a prvenstveno njegova raspršenost bili su osnov za izmjenu ocjene profila bankovnih rizika Grupe, koji je kao vrlo stabilan sada dobio višu ocjenu. S&PGR je u svom izvještaju naglasila da u svom poslovanju Grupa ima obezbjeđenu odgovarajuću zaštitu preko reosiguranja.

Ocjena boniteta „A“ isključivo je ocjena samostalnog profila kreditnih rizika Grupe i ne sadrži nikakvo povećanje koje bi bilo posljedica povezanosti Grupe sa državom. Istovremeno S&PGR naglašava da je Grupa uspješno prošla hipotetički test izloženosti riziku zemlje. To znači da bi u slučaju ostvarenja toga rizika, bonitetna ocjena Triglav grupe mogla biti i viša od bonitetne ocjene Republike Slovenije

Stabilna srednjoročna prognoza ocjene boniteta odražava očekivanja S&PGR da će Triglav grupa i dalje uspješno sprovoditi planiranu strategiju i očuvati jako visoki nivo adekvatnosti kapitala i profitabilnosti u slijedeće dvije godine – saopšteno je iz ove osiguravajuće kuće.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *