Rusija uvrstila juan u devizne rezerve

Centralna banka Rusije saopštila danas da je do kraja 2015. godine u juanima imala 0,1 odsto deviznih rezervi, iako krajem septembra prošle godine kineska valuta nije bila dio deviznih rezervi ruske centralne banke.

Kako podsjeća agencija Rojters, Rusija je počela da kupuje aktive denominovane u kineskom juanu u četvrtom kvartalu prošle godine, u sklopu nastojanja da diverzifikuje rezerve u stranim valutama i da smanji izloženost sankcijama Zapada.

Portparolka centralne banke je izjavila da se rezerve u juanima još ne računaju kao dio zvaničnih zlatnih i deviznih rezervi Rusije, budući da Međunarodni monetarni fond nije dao juanu status rezervne valute.

Takav status bi, kako navodi Rojters, trebalo da dobije u oktobru, što će biti važna prekretnica i priznanje Kine kao globalnoj ekonomskoj sili, ocjenjuje britanska agencija.

Ovim potezom, Rusija se pridružila nekolicini država, od kojih je najveći broj u Aziji, čije su centralne banke kupile kinesku valutu za svoje rezerve.

Moskva i Peking su, kako navodi Rojters, politički saveznici koji su produbili odnose otkako je Zapad uveo sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

Zvanična Moskva nastoji da diverzifikuje rezerve kako bi sopstvenu ekonomiju učinila otpornijom na spoljne pritiske kao što su sankcije.

Tanjug

Check Also

Monteput: Za nepuni mjesec, auto-putem prošlo 293.000 vozila, ukupan prihod 1.131.086 eura

Od početka naplate putarine na auto-putu “Princeza Ksenija” pa sve do ponoći 15. avgusta, prošlo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.