Prvi put više od milion električnih automobila

Dodajte komentar

Godina 2015 je bila prekretnica za električne automobile, jer je njihov ukupan broj u svijetu prvi put premašio milion.

Krajem prošle godine bilo je 1,26 miliona električnih automobila, nedavno je izračunalo udruženje International Energy Agency IEA.

Postignuće je važno jer odražava zajedničke napore proizvođača koji tržište “zasipaju” tehnološkim novotarijama i država koje nove tehnologije podržavaju s različitim oblicima subvencija. U 2014. postojala je samo polovina sadašnjih električnih automobila, a još 2005. godine broj se mjerio u stotinama, i bili su (samo) stvar entuzijasta.

Električna vozila svih vrsta su za mnoge prvi izbor kad je u pitanju održivi transportni sistem budućnosti.
Ona odgovaraju na potrebe sve više ljudi za sve vrste transporta, ali su takođe energetski i ekološki učinkovita. To znači da bi budući automobili trebali imati bolju energetsku učinkovitost, prije svega koristiti energiju koja okolinu ne opterećuje emisijom štetnih gasova.

Danas je proces otišao tako daleko da je povećanje upotrebe električnih vozila (posebno putničkih vozila kao i bicikla i teretnih vozila) uključeno u sve modele, s kojima se žele postići tzv ciljevi održivosti. Udruženje EVI, koji povezuje 16 zemalja, najaktivnije u ovom području, na primjer, očekuje da će ukupna “flota” električnih vozila do 2020. godine dostići 20 miliona.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *