Nova detox lista Greenpeacea: Ko proizvodi tekstil sa opasnim hemikalijama?

Dodajte komentar

Greenpeace je objavio novu Detox modnu pistu u kojoj je za proizvodnju tekstila bez toksina pohvalio kompanije Zara, H&M i Benetton.

Na internetskoj platformi “Detox-Catwalk” grupa za zaštitu okoliša ocijenila je ukupno 19 modnih marki koje se temelje na upotrebi otrovnih hemikalija.

Greenpeace je pohvalio Zaru, H&M i Benetton, a kritikovao Esprit, Nike i proizvođača donjeg rublja Victoria Secret da nastavljaju da proizvode tekstilne proizvode sa “opasnim hemikalijama”.

Otrovne hemikalije ne smiju imati mjesta u svakodnevnoj odjeći i obući“, rekao je Manfred Santen, hemijskii i tekstilni stručnjak u Greenpeaceu. “Zara, H&M i Benetton dokazali su da je proizvodnja bez zagađenja za kompanije svih veličina moguća.”

Tekstilna kampanja “Detox” (detoksikacija) Greenpeacea traži prelazak na čistiju proizvodnju tekstilnih proizvoda do 2020. godine.

Prema Greenpeaceu Inditex iz Španije, nadređena kompanija za brand Zara, obećala je kako će ukloniti PFC (perfluorirane hemikalije koje se koriste za vodotpornost tekstila) iz nabavnog lanca. Italijanski Benetton je pohvaljen jer je razvio vlastiti program koji nadilazi otklanjanje opasnih hemikalija jedanaest grupa. H&M iz Švedske snizio je na najniže dostupne granice tehničke detekcije za otpadne vode i sredstva.

Prema Greenpeacea još dvanaest kompanija, uključujući Adidas, Levi's, Primark i Puma koriste toksične materije. Santen je kritikovao ove četiri modne kompanije jer još koriste štetne tvari, kao što su perfluorirane i polifluorirane hemikalije (PFC) u svojoj proizvodnji. Korporacije kao što su Nike i Esprit neće moći da do 2020. godine garantuju proizvodnju bez toksina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *