Montenegro Airlines zaključno sa 2015. poslovao sa minusom od 60,4 miliona eura

Dodajte komentar

Montenegro erlajns (MA) je u prošloj godini poslovao sa rekordnim gubitkom od 10,4 miliona eura, dok je ukupan gubitak kompanije na kraju 2015. godine iznosio 60,4 miliona, pokazuju podaci iz revizorskog izvještaja kompanije koji je uradio MV konsalt, piše Dan.

Time je potvrđeno pisanje ovog lista, koji je početkom godine naveo da je MA u 2015. godini poslovao sa rekordnim minusom.

Revizorska kuća je MA dala kvalifikovano mišljenje na finansijski izvještaj, jer nije urađena procjena nepokretnosti i opreme, nije dosledno obračunata amortizacija na sredstvima i nije izvršeno rezervisanje u skladu sa MRS 19 naknade zaposlenima.

Revizorski izvještaj akcionari su usvojili prošle sedmice, a MV konsalt je skrenuo pažnju da MA ima veći gubitak nego što je kapital. Gubitak je 60,4 miliona, dok je vrijednost kapitala 32,6 miliona.

Društvo iz redovnih sredstava ne može izmiriti gubitak kao ni prispjele obaveze. Sposobnost društva da nastavi poslovanje prije svega zavisi od mogućnosti restruktuiranja obaveza i uspostavljanjem zadovoljavajućeg stepena likvidnosti. Nedostatak obrtnog kapitala može s jedne strane prouzrokovati smanjeni obim poslovanja, a s druge strane povećati rizik nesolventnosti. Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja društva su ograničene i gotovo u cjelosti zavise od podrške Vlade i njenih planova za restruktuiranje društva, piše u izvještaju koji je potpisao ovlašćeni revizor Ilinka Vuković.

Osim gubitka od 60,4 miliona, prema mišljenju revizora, MA ima potencijalne obaveze u iznosu od 32,3 miliona eura. Najveći dio, 30,6 miliona se odnosi na naknade za operativni lizing, odnosno zakup tri aviona. Dugoročna rezervisanja i obaveze iznose 26,8 miliona, a kratkoročna 55,2 miliona. Prihodi kompanije lani su iznosili 67,7 miliona.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *